Kom igång med LCHF!

Man kan ha många skäl till att vilja börja med LCHF. Det troligtvis vanligaste skälet är att man vill eller behöver gå ner i vikt. LCHF lämpar sig väl för detta, speciellt om man har en kraftig övervikt. LCHF passar alla, men den passar speciellt bra om man har ett sötsug som är svårt att kontrollera.

LCHF är naturligt
LCHF är egentligen enkelt och naturligt. Maten man ska äta finns i de flesta mataffärer. Den kolhydratstinna mat man äter idag har människan bara ätit i några hundra år och de mängder socker vi äter idag började man komma upp i först på 1950-talet. Förutom i socker så är kolhydrater i stora mängder förekommande i mjöl (mjöl finns mest i bröd, kakor och pasta), potatis och de flesta andra rotsaker, ris, gryner och frukt. LCHF är dessutom enklare och billigare att följa än andra viktminskningsdieter. Bäst av allt är att man alltid får äta sig mätt, att det är gott och att man ändå går ner i vikt.

Om man väldigt kortfattat ska beskriva vad det är som gör att LCHF funkar är att kroppen, när den får minimalt med kolhydrater, ställer om sig och istället börjar ta av kroppens fettlager istället för att lagra fettet. Detta eftersom det krävs insulin för att man ska kunna lagra fett och äter man minimalt med kolhydrater producerar kroppen inget insulin.

Vad äter man när man äter LCHF?
Förutom att utesluta kolhydraterna så lägger man till fett och i de flesta fall lite mer protein. Hur mycket fett man behöver äta för att ha energi och inte vara hungrig är individuellt. Man behöver inte vara rädd för naturligt mättat fett. De bästa fettet finns i riktigt smör, kokosolja och olivolja. 

Protein hittar man främst i kött, fisk, fågel och ägg. De flesta väljer att även äta grönsaker för att de innehåller många vitaminer och mineraler, och för att det är så gott och skapar variation. Nästan alla ovanjordsgrönsaker går bra. Extra bra grönsaker är avokado, blomkål, broccoli och vitkål. Tänk på att alltid ha en god sås till maten.

Om man inte har ett helt okontrollerat sockerbegär så kan man unna sig bär ibland, framförallt hallon och blåbär, och då helst när det är naturlig säsong.

Ska man nämna några siffror så är under ca 50 gram kolhydrater per dag att beteckna som LCHF, men vill man vara säker så ska man hålla sig under 20 g/dag. Kolhydratinnehåll står ofta på förpackningen eller så söker man på den utmärkta finska livsmedelsdatabasen Fineli. Men räkna kolhydrater är egentligen inte något man behöver hålla på med, såvida man inte tycker att den LCHF man äter inte fungerar och vill kolla om vad som kan vara problemet,

Fallgropar för den som äter LCHF
Det finns några saker att tänka på. När man börjar med LCHF upplever de flesta att energin ökar, men efter 3-4 dagar får de flesta en svacka, man känner sig orkeslös och kan få huvudvärk. Detta är naturligt eftersom kolhydraterna håller på att lämna kroppen och en omställning sker. Denna fas går över efter en dag eller två, sen mår man bättre igen. Efter ca 2 veckor på LCHF brukar de flesta må mycket bättre än innan. Mer energi, lugnare mage och några tappade kilon är de vanligaste effekterna. Har man självdisciplin och tålamod kan man först sluta med socker (godis, kakor och dyl), sen dra man successivt ner på ris, pasta, potatis och bröd. Då slipper man oftast övergångsbesvären.

Många måste vara extra försiktiga för att inte trigga sitt sockersug. Här får man lära känna sin kropp och hjärna. Livet är orättvisst, vissa kan "fuska" och sätta i sig en hel del kolhydrater, till exempel frukt, och ändå gå ner, medan andra måste hålla en strikt LCHF, mest protein och smör, för att gå ner. Ett alltför vidlyftigt intag av t ex vispgrädde kan även det göra att man inte går ner i vikt.

Vilka kosttillskott ska man ta
LCHF innehåller det mesta en människa behöver i form av näring och vitaminer, men precis som för de som äter kolhydrater kan det vara klokt att äta några kosttillskott. Främst omega-3 och D-vitamin (mest vintertid) rekommenderas. Tränar man hårt så kan magnesium vara något som ger bättre funktion till musklerna.

Träning
En av de allra bästa sakerna med LCHF är att man går ner i vikt utan att träna, men kan man så är det såklart bra för välbefinnandet att ta promenader, simma, cirkelträna, gå på gym eller jogga. Men har man en kraftig övervikt så är det klokt att vänta lite med detta tills man gått ner lite, för att minska risken för skador och för att det ska vara roligare.

Om man nått sitt mål
När man är nöjd och har nått sitt mål fortsätter många med LCHF ändå för att man tycker att man mår bra av det.

Hur kommer man igång med LCHF?
Vi har lagat massor med rätter som är LCHF, vissa rätter var det från början och andra har vi anpassat men vi har bara publicerat det som blev minst godkänt. Detta är tänkt som inspiration för att man ska komma igång med LCHF. Har man tid och lust finns det massor av kokböcker och webbplatser som kan inspirera, förutom den som ni besöker just nu finns exempelvis Birgitta Höglunds Mat, 56kiloMariannes LCHF och en utmärkt norsk blogg.

Läs mer om LCHF
Vill man läsa mer om vetenskapen bakom LCHF rekommenderar vi Kostdoktorn.se