söndag 7 april 2013

Enkel ratatouille med fetaost

En härlig vegetarisk LCHF-rätt. Lägger man till fetaost till ratatouille så blir det som en varm variant på grekiskt sallad, eller grekisk sallad kanske är en kall ratatouille med fetaost...

Inspiration till detta recept hittade vi i en LCHF-bilaga som en av oss hittade på jobbet. Dock var själva ratatouillen mer som rostade ugnsgrönsaker och de hade glömt tomater. Och det är ju lite av en dödssynd när man gör ratatouille.

Enkel ratatouille med fetaost 4 port
1-2 bitar fetaost
1 gul lök
1 stor aubergine
1 stor squash (zucchini)
2-3 paprikor i valfri färg
1 burk krossad tomat
1-2 vitlöksklyftor
några blad basilika
torkad oregano
salt
nymald svartpeppar
smör
olivolja
12-16 svarta oliver

Gör så här:
Skala och skär löken i 8 klyftor. Bryn den i smör och olivolja.

Skär övriga grönsaker i ca 2 cm bitar. Och bryn dem i omgångar i smör och olivolja.

Lägg alla grönsaker i en stor gryta och häll på den krossade tomaten.

Låt koka upp, tillsätt vitlök och övriga kryddor och låt sjuda i en halvtimme.

Lägg i oliverna på slutet så de blir lite varma.

Smaka ev. av med mer kryddor. Låt svalna lite och servera med tärnad fetost.

4 kommentarer:

  1. vad länge sedan jag gjorde egen ratatouille, det är så gott! Tror jag hade chevré då. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen gott. Vi gör det några gånger om året, men man borde göra det ännu oftare. Chèvre känns ju vid närmare eftertanke mer korrekt att ha till än feta.

      Radera
  2. Åh, vad gott! Säger som Marja att det var länge sedan jag gjorde ratatouille... det får det bli ändring på.

    SvaraRadera
  3. Så gott med den här härliga franska grönsaksröran! :)
    Jag brukar tillsätta kyckling till det! Blir jättegott! :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera