tisdag 26 februari 2013

Lasagne Bolognese LCHF

För några veckor sedan blev vi kontaktade av Kokbokshyllan. De ville att vi skulle vara med i en tävling och tolka ett recept ur någon av deras tre välgjorda digitala kokböcker, som kan laddas ner gratis till ipad och i förenklad version till iphone. Efter en kort betänketid tackade vi ja till detta eftersom det lät roligt.

Men vi fick genast lite beslutsångest om vilket recept vi skulle ta och "göra om" till LCHF. De tre val vi hade var rätter av Leif Mannerström, Stefan Karlsson och Alexandra Zazzi. De två förstnämnda herrarna har framförallt husmanskost och franska klassiker på sin repertoar, medan Zazzi har sitt forna hemland Italiens smaker som sin matmission.

Eftersom vi gillar utmaningar var valet till slut ändå lätt. Italiensk pasta är bland de svåraste rätterna att ersätta när man äter enligt LCHF, så vi valde Alexandra Zazzis lasagne från Bologna.

Vi har tidigare gjort LCHF-lasagne med bra resultat, men Zazzis Bolognese-sås lät onekligen god när man kollade hur hon lagade den. Hennes version har dessutom betydligt fler ingredienser än den version man hittar i Silverskeden.

Det är lite pyssel att göra denna rätt, men det är inte så svårt och resultatet blir väldigt gott.

Förutom att göra en nyttigare pasta så ändrade vi lite på de båda såserna.

Lasagne Bolognese LCHF 4 port
Bolognese LCHF
75 g pancetta
2 msk olivolja
500 g grovmalen köttfärs
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 stjälk selleri, slantad
3/4 dl rött vin
1 burk hela skalade tomater
1 msk koncentrerad kalvfond
1 lagerblad
7-8 svartpepparkorn
1 kvist färsk rosmarin
1-2 msk torkad oregano
salt
ev. mer vatten

LCHF-pasta
6 ägg
180 g philadelphiaost
3/4 dl fiberhusk

Besciamella LCHF
50 g smör
5 dl grädde
riven muskotnöt
1 dl riven parmesan
1-2 dl riven mozzarella
salt och peppar

Gör så här:
Bolognese LCHF: Börja med att hetta upp lite olivolja i en gjutjärnsgryta. Tärna panchettan grovt och stek den sen i oljan. Ta ur panchettan, men låt fettet vara kvar i grytan.

Stek köttfärsen i gjutjärnsgrytan på ganska hög värme tills all vätska kokat ur. Vänd runt ofta så det inte bränns.

Tillsätt tomatpuré, vitlök, gul lök, selleri och rött vin. Koka till dess att vinet kokat bort.

Tillsätt de hela skalade tomaterna, kalvfond, lagerblad, svartpepparkorn och rosmarin.

Låt puttra minst en timme men gärna längre. Tillsätt vatten om det börjar koka torrt.

Smaka av med torkad oregano och salt.

LCHF-pasta: Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggen poröst med maskin.

Tillsätt philadelphiaost och fiberhusk och vispa ihop.

Låt svälla i 10 minuter.

Dela "degen" i två delar och kavla ut varje del tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåtar.

Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna. Skär i bitar som passar formen.

Besciamella LCHF: Smält smöret.

Koka upp grädden och låt den puttra ganska länge så att den tjocknar lite.

Tillsätt parmesanen, mozzarella och låt smälta. Rör om ordentligt. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Lasagne: Börja med att hälla lite beciamella i botten på en form och bred ut. Lägg på ett lager pasta, följt av bolognese och beciamella. Fortsätt så med resten av lagerna och avsluta med pasta och beciamella. Toppa med lite riven parmesan.

Grädde mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

Låt svalna lite innan servering.

1 kommentar:

  1. Låter så gott! Receptet sparas! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera