söndag 3 februari 2013

Kalops


Kalops har en unik ställning i den svenska husmanskosten. Precis som Leif Mannerström. Så vad passar bättre än att göra just Leif Mannerströms kalops. Troligtvis inget.

Det var inte mycket vi behövde ändra. Vi tog bara bort lite vetemjöl och la till lite koktid.

Dock är kalops mer paleo än LCHF (om man steker i olivolja istället för smör). Men vi har ju en fäbless för att laga paleo ibland. Vi åt morötterna, men om man är strikt kan man bara låta dem koka med för att ge smak och sen låta bli att äta dem.

Kalops 4-5 port
drygt 1 kilo högrev
1 stor gul lök
2 morötter
smör och/eller olivolja, till stekning
4-5 lagerblad
7-8 kryddpeppar korn
3-4 hela kryddnejlikor
1 msk ansjovisspad
salt och peppar

Gör så här:

Skär bort hinnor och senor från köttet och skär det i ca 4 cm stora bitar.

Skala och skär lök och morot i stora bitar.

Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn (vi gjorde detta i två omgångar i vår lilla gjutjärnsgryta). Salta och peppra.

Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och löken. Tillsätt alla kryddor samt ansjovisspadet.

Låt köttet sjuda på svag värme ca 2 timmar. Tillsätt morötterna när det återstår en halvtimme av koktiden. Rör om då och då.

Smaka av med mer salt och peppar. Servera med blomkålsris och, om man är väldigt liberal; inlagda rödbetor.

4 kommentarer:

  1. Hi. it looks really nice and I think I will try it out, but can you tell me what ansjovisspad is? Dont think vi have it in denmark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello Lørna! Nice to have some visitors from Denmark! "Ansjos" is the danish/norweigan name for "ansjovis".

      Radera
  2. Mmm...gott, gott! Idag blev det också nötkött, med tomat- och balsamsås, stekt långsamt i ugnen! :)
    Ha det fint! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, langsamt tillagat nötkött är verkligen vintermat! Ha det bra!

      Radera