söndag 20 januari 2013

Chokladbiskvier LCHF

Idag var vi bjudna på fika hos barnens mormors ganska berömda bror och hans fru. För att inte vara krångliga och för att vi ändå var sugna på att baka något så erbjöd vi oss att ta med något som vi kunde äta till kaffet.

Valet föll på att göra chokladbiskvier. Vi har gjort det en gång tidigare sen vi började med LCHF- Den gången gjorde vi ett förenklat recept och det blev det helt ok. Ni gick vi all-in och gjorde en chokladsmörkräm enligt konstens alla regler, förutom att ha i strösocker. Det blev faktiskt helt fantastiskt gott. Detta kommer vi att göra igen.

Chokladbiskvier LCHF ca 12 st
Mandelbiskvier
2 dl mandelmjöl
1,5 msk vispgrädde
1,5 msk sukrin melis (eller annan sötning)
1/4 tsk agavesirap (eller annan kompleterande sötning)
2 äggvitor (obs spara gulorna)
Chokladsmörkräm
3 äggulor
1,5 msk sukrin melis (eller annan sötning)
1 tsk agavesirap (eller annan kompleterande sötning)
2 msk kallt vatten
1/4 tsk vaniljpulver (eller en halv vaniljstång)
150 g osaltat smör, rumsvarmt
20 g mörk choklad (70%), smält och svalnad
1 tsk konjak
Övrigt
75g mörk choklad, 70 %


Gör så här:
Mandelbiskvier: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Blanda samtliga ingredienser till smeten.

Spritsa/klicka ut 12 st rundlar (som är lite större än en 5-krona) på plåten.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Chokladsmörkräm: Hetta upp äggulor, sötning, vatten och vaniljpulver/urskrapad vaniljstång under vispning till 82 grader. Ta bort från värmen men fortsätt vispa tills den svalnat (detta kan med fördel göras med maskin).

När det svalnat tillsätter man smöret i klickar, under fortsatt vispning.Vispa i minst 10 minuter.

Tillsätt konjak och den smälta mörka chokladen. Vispa tills allt blandat sig väl.

Stryk på krämen på biskvibottnarna. Snåla inte. Ställ dem kallt i ca 1 timme.

Tempera 75 g mörk choklad och doppa biskvierna i det så krämen täcks.

Ställ kallt i väntan på servering.

9 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! Har aldrig testat på biskvier på LCHF-vis, det måste göras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du. Våra var så goda att till och med våra kräsna barn tog två var och ratade den sockrade äpplekakan (men det var såklart lite jobbigt också när man är bortbjuden :-).

      Radera
  2. Wow, vilket underverk! De ser såååå smarriga ut!
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och för en gångs skull ser de faktiskt lika goda ut som de var.

      Ha en bra tisdag!

      Radera
  3. Hej! Gjorde dessa med min man idag och de blev över förväntan goda :)
    Tack för ett fint recept, bland många ;)
    Med vänlig hälsning, Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet! Vi tycker också de blev över förväntan och då hade vi ändå rätt höga förväntningar :-).

      Radera
  4. Mums! Det ser väldigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  5. Måste berätta att jag gjorde dessa till mig när vi skulle ha kalas för min dotter. Helt fantastiska blev de! Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du tackar. Och vi tycker faktiskt själva att det är de bästa LCHF-kakorna vi fått till!

      Radera