måndag 28 januari 2013

Ajvar LCHF

Ajvar kommer ursprungligen från Serbien, tror man i alla fall. Men den är väldigt populär på hela Balkan. Och det är inte så konstigt eftersom den är så fruktansvärt god.

Ajvar kan köpas färdig på burk i olika smakstyrkor och innehåller då 7-8 g kolhydrater per 100 g. Gör man den själv så blir det ännu mindre kolhydrater, men den är såklart ändå ganska liberal LCHF.

Igår gjorde vi egen ajvar. Det recept vi gjorde är en makedonsk variant.

Ajvar LCHF 4-5 port
2 färska röd paprikor
1 medelstora aubergine
1/2 dl olivolja
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
salt och nymald svartpeppar efter smak
hackad färsk persilja till garnering

Gör så här:
Baka paprika och auberginer i 250 grader tills skalet svartnar och får blåsor. Lägg grönsakerna i en papperspåse och låt dem ånga i sin egen värme i 10 minuter. Avlägsna det brända skalet, stjälkar och frön.

Mixa paprika och aubergine i en matberedare. Du kan göra detta med en gaffel eller i en matberedare.

Hacka löken fint och stek den mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlöken på slutet och stek med i någon minut. Låt svalna lite och rör sen ner den i paprika- och auberginemassan.

Sätt igång matberedaren igen och tillsätt sen olivoljan långsamt. Tillsätt citronsaft och salt och peppar.

Häll i en serveringsskål och garnera med persilja.

1 kommentar:

  1. Vilket bra recept! Och utan onödigt socker!
    Sparas! :)
    Ha en toppen dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera