söndag 2 december 2012

Test: Åkesson Utan tillsatt socker

Vill man äta lågkolhydratkost, men inte alienera sig helt från social samvaro med andra svenskar så är glögg ett problem i december. Detta problem har Åkesson Vin AB försökt lösa med en glögg  som de charmigt nog döpt till "Utan tillsatt socker".

Det florerar rätt många recept på hemgjord LCHF-glögg. Det är såklart helt omöjligt att göra en god glögg med hög fettandel. En viktig del i glöggupplevelsen är dessutom en tydlig sötma. Tål man inte sötma så är det nog smartare och godare att sikta in sig på kaffe, det är också gott och varmt.

För några veckor sedan spontanköpte vi en flaska Åkesson Utan tillsatt socker. Idag på första advent testade vi den. Doften var tydligt "glöggig" och mycket lovande. Men det viktigaste är såklart hur den smakar. Vi tycker den var helt ok om än lite väl söt. Det fanns en ganska tydlig bismak av aspartamet (som den troligtvis är sötad med), men som helhet var det godkänt. Betyg 3 av 5.

Till nästa är så är vårt råd till Åkesson Vin AB att faktiskt söta den lite mindre och dessutom blanda flera olika sötningsmedel för att minimera bismakerna. Då blir det riktigt bra. Dessutom får de gärna se över namnsättningen och designa en snyggare etikett.

Recept skållade mandlar
sötmandlar

Gör så här:
Koka upp vatten.

Lägg i mandlarna och koka i ca 1 minut.

Häll av i en sil och låt svalna lite.

Ta bort skallen genom att "skjuta ut" mandlarna.

3 kommentarer:

 1. Jag är själv sugen på att testa sockerfri glögg! Ska defenitivt införskaffas till jul :)

  SvaraRadera
 2. Finns dessutom en glögg som heter "Saturnus" som också har en glögg utan tillsatt socker. (Kanske också lite väl sötad dock..) Den är också ett bra alternativ, skönt att kunna dricka glögg alls tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, det har de jag inte koll på.

   Det verkar dock vara en lättvinsglögg, men det är ju bra att det finns ett sådant alternativ också!

   Radera