måndag 10 december 2012

Petti farciti al mascarpone

Italiensk mat behöver inte vara pasta och andra snabba kolhydrater. Det viktiga och fina i den italienska matlagningskulturen är respektera de tydliga råvarusmakerna. Och det gör man i den här rätten som på svenska skulle heta nåt i stil med kycklingbröstfiléer fyllda med mascarpone.

Receptet är inspirerat från den stora italienska matlagningsboken "The Silver Spoon".

Servera med Broccoletti piccanti allo yogurt.

Petti farciti al mascarpone 4 port
50 g smör
250 g färska champinjoner
1 citron
1 stor vitlöksklyfta
drygt 1 msk hackad färsk slätbladig persilja
4 kycklingfiléer
4 skivor parmaskinka
1 dl mascarpone
5-6 småtomater
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Smörj en ungsfast form med smör.

Skär bort det nedersta av foten på champinjonerna och skiva den sen. Pressa över citronen.

Smält 25 g smör i en liten stekpanna med höga kanter och lägg i den skalade vitlöksklyftan. Låt den steka med tills den blir gyllenbrun. Ta sen bort den och lägg istället i svampen och persiljan. Låt den steka i ca 5 minuter. Salta och peppra och stek i 2-3 minuter till och ta sen bort från värmen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär ett horisontellt snitt i kycklingfiléerna. Men skär inte riktigt igenom utan de ska hålla ihop. Öppna dem som en bok och banka sen lite lätt på flikarna med en köttklubba.

Salta och peppra och lägg på en skiva parmaskinka på varje. Fördela mascarponen och toppa med en msk champinjoner. Slå igen filéerna och fäst ihop med tandpetare.

Lägg filéerna i ungsfomen. Halvera tomaterna på längden och lägg 2-3 halvor per filé. Salta och klicka ut det sista smöret.

Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen. Vrid sen upp värmen till 250 grader och grill.

Efter 15 minuter tar man bort folien och låter dem få färg i 10-15 minuter.

Servera med resten av champinjonerna och broccoletti piccanti allo yogurt.

4 kommentarer:

  1. Vilket spännande recept! :) Alltid så gott med kyckling!
    Ha en fin tisdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Italien må ha problem när de väljer sina politiker, men smakrik och läcker mat har de koll på. Och jag håller med, kyckling är alltid gott. Det går inte att misslyckas med.

      Min tisdag var en trea av fem. Hoppas din var bättre!

      Radera
  2. Ser mycket gott ut. Jag gillar kyckling och det är kul att variera den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men det det var faktiskt mycket godare än det ser ut. Är inte jättenöjd med bilderna. Svårt att få bra naturligt ljus vid den här tiden på året...

      Radera