tisdag 27 november 2012

Domoda LCHF


Vi har inte lagat så mycket mat inspirerad från Afrika och än mindre mat från väst- och centralafrika. Men den gambianska kycklinggrytan domoda lät väldigt god. Dessutom har vi varit sugna på att laga något med jordnötssmör ett tag.

Jordnötssmör finns i många utförande och med olika kolhydratinnehåll. Vi hittade en från Sevan som inte hade något tillsatt socker och ca 10 g kolhydrater. Det tycker vi är godkänt, med tanke på hur mycket fett det tillför!

Domoda LCHF 2-3 port
1 hel kyckling
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 g krossad tomat
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl jordnötssmör
olja och smör till stekning
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Dela kycklingen i vingar, ben och filéer. Dela filéerna i 2 eller 3 bitar.

Hacka löken och stek den mjuk i smör och olja i en liten gjutjärnsgryta. Lägg åt sidan.

Bryn kycklingen i smör och olja.

Lägg alla ingredienser i gjutjärnsgryta och koka upp. Låt sjuda i ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! Det jordnötssmöret du skriver om, var hittar man det?
    ha en fin onsdag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köpte det på på vår lokala Coop Forum. Men det känns som Sevans sortiment finns hos alla större matbutiker så vilken som kan säkert ta hem.

      Radera
  2. Vad gott! Jag har också hittat osockrat jordnötssmör, perfekt att använda till både godis och maträtter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tänker faktiskt göra julgodis av den halva burk osockrat jordnötssmör som vi har kvar. Det borde bli sjukt gott med tanke på att jordnötsmöret var så gott i sig självt.

      Radera