tisdag 16 oktober 2012

Vaniljglass LCHF

För några veckor sedan köpte vi en äntligen glassmaskin, en riktig glassmaskin med kompressor, och sedan dess har vi provat att göra glass några gånger. Med den har vi gjort både "vanlig" glass till barnen och testat lite varianter anpassade för LCHF.

Det är inte svårt att göra glass, men det tar en stund och det blir en del disk. Men det är värt det. Dels för att det känns bra att ha full kontroll på vad det är i glassen och dels för att det blir godare och fräschare.

Vaniljglass kändes naturligast att börja med. Det är glassarnas glass och ett gammalt talessätt i glassbranschen är att "varför ha 100 smaker om inte ens kan göra en god vaniljglass".

Vaniljglass LCHF ca 0,7 liter
3 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk (3 %)
1 vaniljstång+ca 1/2 tsk vaniljpulver
ca 100 g äggula (behövs 5-6 ägg)
1/2 dl sukrin melis
1 krm stevia

Gör så här:

Blanda mjölk och grädde i en liten tjockbottnad kastrull.

Skär upp vaniljstången och lägg i. Hetta upp blandningen till 82 grader.

Ta bort kastrullen från värmen, ta ut vaniljstången och skrapa ur fröna (med baksidan av en kniv), och blanda med gräddmjölken.

Vispa äggulor och sötningen (stevia och sukrin melis) i ca 2 minuter. Enklast är att använda maskin.

Slå den heta gräddmjölken över de uppvispade äggulorna och vispa lätt under tiden (så det inte blir klumpar. Sila om det ändå skulle ske.)

Häll smeten i en skål som står i ett vattenbad (alltså en annan kastrull som är fylld med nästan kokande vatten). Smaka av med mer vaniljpulver.

Hetta upp smeten till ca 77 grader. Rör om kontinuerligt. Ett sätt att kolla så smeten är klar är att utföra ett rosprov (ha glassmet på baksidan av en träsked och dra ett streck i den. Blir strecket kvar är smeten varm nog).

Låt glassmeten svalna, gärna i en behållare som placerats i ett isbad (rör lite i den i början).

Ställ in i kylskåp och låt stå där absolut minst en timme, men gärna över natten.

Frys därefter i glassmaskin.


3 kommentarer:

  1. Så smarrigt det ser ut! Har också en glassmaskin men faktiskt aldrig gjort vanlig vaniljglass.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    En liten fråga.. Håller ni på att avveckla bloggen? Det känns som om uppdateringarna blir mer och mer sällsynta :-(
    (jag frågar bara för att jag tycker väldigt mycket om bloggen!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Klara!

      Och tack för berömmet.

      Vi förstår att det kan se ut så, men så är inte fallet. Det är för att vi haft lite annat att ta tag i. Vi hade även färre inlägg på hösten förra året.

      Men håll ut, Ikväll kommer det dock komma ett nytt inlägg med riktig mat!

      Radera