lördag 15 september 2012

LCHF-pizza

Det var ett tag sen vi gjorde LCHF-pizza senast, men igår slog vi till igen. Vi ändrade lite på receptet och fick en ännu mer brödlik botten.

På pizzan kan man ha vilken fyllning man vill, eller man bör kanske skippa ananasen om hawaii är favoriten, men i stort sett vad man vill. Vi tar hälften vanlig svensk hårdost (vi gillar grevé, men man kan ta vilken som) och hälften mozzarella som topping. Detta för att bara mozzarella tendera att ge ifrån sig lite väl mycket vätska. Vi avslutade med att lägga på en het salami (spenata calabra) och droppa på lite olivolja.

LCHF-pizza 2 st
tunnt skivad salami
1 grovt riven mozzarella
2 dl grovt riven gréve eller annan svensk hårdost
lite olivolja
rikligt med finriven parmesan
Pizzasås
2-3 pressad vitlöksklyftor
4 dl krossad tomat
knappt 1/2 dl olivolja
1 msk tomatpuré
torkad oregano
salt
nymald svartpeppar
Pizzabotten LCHF
5 ägg
1 1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
3/4 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g smält smör
1/2 dl vispgrädde

Gör så här:
Pizzasås: Stek den pressade vitlöken i lite olivolja i en liten kastrull. Tillsätt krossad tomat och lite mer olivolja. Låt småkoka i minst 10 minuter gärna längre.

Smaka av med tomatpuré, salt, oregano och svartpeppar. Låt såsen svalna.

Pizzabotten LCHF: Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper.

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa äggen fluffiga med maskin.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dessa och låt stå och svälla i minst 5 minuter.

Tillsätt smör och grädde och rör runt.

Bred ut smeten på bakplåtspappret och strö på parmesan.

Grädda sen bottnarna i ca 10 minuter.

Ta ut bottnarna och bred på lagom mycket tomatsås (ta inte allt utan frys in ca hälften till nästa gång) och toppa med mozzarella och vanlig ost. Grädda i ca 5 minuter till.

Lägg på skivad salami och droppa över lite olivolja och ät direkt.

3 kommentarer:

  1. Det var längesen vi gjorde pizza hemma hos oss... tack för påminnelsen! :)
    Ha en fin lördag!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Hur är den här pizzabottnen? Är den mjuk och äggig som de flesta LCHF-bottnarna eller lite mer "brödlik"?

    SvaraRadera