lördag 22 september 2012

Croque Monsieur LCHF


Croque Monsieur är fransk snabbmat när den är som bäst. Man tror den uppfanns på ett café (eller en bar) för drygt hundra år sedan.

Man kan ha vilken ost man vill, men det anses mest korrekt att ha gruyère (och den är ju väldigt god så den tog vi) eller emmentaler, men även gouda funkar eller helt vanlig svensk grevé. Skinkan vi hade var kraftigt rökt, men man kan ta den som man tycker är godast.

Vill man göra Croque Monsieur ännu matigare (och mer LCHF) så kan man steka ett ägg och lägga på toppen. Då blir det en Croque Madame. Men det finns otaliga varianter, till exempel med rökt lax istället för skinka, då är det såklart en Croque Norvégien.

Detta blev hursomhelst väldigt gott och har man gjort själva brödet i förväg så det faktiskt snabbmat!

Croque Monsieur LCHF ca 3 port
rökt skinka
gruyère (eller annan smakrik ost)
smör
Bröd
5 stora ägg
1 msk vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
2,5 dl riven ost
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader varmluft eller 210 grader vanlig.

Vispa äggen pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och osten. Blanda ner i äggen tillsammans med vispgrädden och låt stå och svälla i minst 5 minuter.

Klä en form ca 25x20 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt i formen.

Grädda i ugnen ca 20 minuter.

Låt svalna. Skär sen bort kanterna runt om hela brödet och dela det horisontellt.

Bred på rikligt med smör på båda sidor och lägg på 1-2 skivor skinka (vik in så att det inte sticker ut). Skiva rikligt med ost och lägg på.

Stek på medelvärme i rikligt med smör och olivolja tills de fått färg och osten smält.


3 kommentarer:

  1. Mums, det här vill jag ta en smakbit av! Ser jättegott ut!

    SvaraRadera
  2. Vilken perfekt idé! Det måste jag bara göra nån gång! Så receptet sparas på en gång! :)
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera