söndag 23 september 2012

Äppelpaj LCHF



Eftersom en av oss kommer från äpplenas förlovade land, Skånes östkust, så var vi sugna på att göra något med denna frukt. Äppel är väl inte riktigt att betrakta som LCHF egentligen, men äter man LCHF men med lite naturligt säsongsätande så kan det få slinka ner några på hösten.

Igår gjorde vi denna smulpaj med äppel som eftermiddagsfika. Den serverade vi med vaniljsås LCHF.

Äppelpaj LCHF 4-5 portioner
4-5 äpplen (helst svenska)
1/2 msk kanel
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl hackade skållade mandlar
1/2 dl hackade hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
75 g rumsvarmt smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 g varmluft. 

Smöra en ugnssäker form. 

Skala äpplena och skiva dem ganska tunt. Fördela äppelskivorna i formen och pudra över kanel. 

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, vaniljpulver och hackade nötter och mandlar i en skål. Blanda med smöret så att det blir en smuldeg. Fördela blandningen över äppelskivorna.

Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äpplena känns mjuka. 

Servera med vaniljsås eller LCHF-glass.


5 kommentarer:

  1. Pajen låter fantastiskt gott! Jag håller med att man ska äta mer efter säsong... då är det helt ok att få i sig lite svenska äpple :)
    Ha en fin söndag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla man borde äta ännu mer efter säsong, men vi har blivit bättre på det. Ha det bra!

      Radera
  2. Äppelpaj är ju så gott! Tycker faktiskt att LCHF_varianten är bra mycket godare än vad jag tyckte att den sockrade var (även om det var länge sedan jag åt en sådan). Under äppelsäsong tycker jag att det är ok att äta äpplen ibland. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillade äppelpajer när vi var fast i kolhydratträsket, men vi tycker nog att äppelsmaken framträdde ännu bättre i denna, när den inte var maskerad bakom en massa socker.

      Radera