fredag 3 augusti 2012

Salade Niçoise

Klassisk sallad från Rivierans huvudstad Nice som är utmärkt och framförallt väldigt god low-carb. En vanlig missuppfattning i Sverige (och andra länder) är att man har potatis till, men så är inte fallet. Vill man så kan man ersätta tonfisken på burk med stekt färsk tonfisk. Avnjuts helst med ett glas kallt rosévin, allra helst från Provence.

Salade Niçoise 2-3 port
1 burk tonfisk i vatten
4-6 kokta ägg
1 liten burk ansjovis
blandad sallad (till exempel maché, lollo rosso och ruccola)
1/2 grön gurka
2 tomater
1/2 röd lök
ca 10 st inlagda marinerade kronärtskockor
10-20 oliver (helst från just Nice)
1 röd paprika
1 bunt haricots verts
ev. färsk basilika
Dressing
1 dl olivolja
3 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Halvera äggen.

Skär ner grönsakerna och salladen i mindre bitar.

Börja med att fördela salladen på ett serveringsfat. Lägg på resten av grönsakerna. Toppa med tonfisk fördelad i bitar, ansjovis, ägg och oliver.

Blanda ihop dressingen och servera till.

2 kommentarer: