söndag 26 augusti 2012

Hel laxsida i ugn under citronpestotäcke




Man kan försöka intala sig att fryst lax är lika bra som färsk, men det är såklart bullshit. Tillagar man hel laxsida i ugn så blir det något helt annat, läckrare och snyggare. Det bara smälter i munnen helt enkelt. Vi skippade vitlöken som man annars alltid har i pesto men det kan man såklart slänga i lite om man känner för det (och vi körde parmesan istället för pecorino eftersom det var det vi hade hemma).

Till laxen hade vi grekiska grönsaker i ugn. Passa på och gör det ofta nu när grönsakerna är både fina och billiga.

Hel laxsida i ugn under citronpestotäcke 4-5 port
800-900 g hel laxsida med skinn
smör
salt
nymald svartpeppar
1/2 dl pinjenötter
1 kruka färsk basilika
det gula skalet av en citron (vi använde ett zestjärn för att få loss det)
1 dl grovriven parmesanost
2 msk olivolja
1 msk havssalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram en ugnssäker form som precis rymmer fisken. Smöra, salta och peppra botten. Lägg i fisken med skinnsidan ner.

Mixa de övriga ingredienserna snabbt och bred sedan ut massan på fiskens ovansida.

Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter tills innertemperaturen är strax under 60 grader.

6 kommentarer:

  1. Visst är det stor skillnad på färsk o fryst lax, fisk o kött överhuvudtaget!! Gjorde också egen pesto i helgen, är ju så gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det visste man ju, men det slog mig ändå :-)

      Vi brukar göra egen vanlig pesto av basilka som vi odlat på altanen. Men i år gick odlingen åt pipsvängen (basilika gillar antagligen inte riktigt så mycket regn...)

      Radera
  2. Håller helt med och särskilt om laxen också är viltfångad, då är det gott som en dröm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fryst är praktisk och oftast god. Men färsk är läcker!

      Radera
  3. Vad mycket fina recept på ett och samma ställe! :)
    Och laxpesto är ju SÅ gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, den här laxen var god. Vi måste göra den snart igen!

      Radera