tisdag 7 augusti 2012

Chokladpaj LCHF

Nu börjar vi så sakta återgå tillbaka till vardagen. En av oss har till och med börjat jobba, eller rättare sagt sitta och kolla på OS och få betalt för det :-). Men vi kommer såklart försöka behålla semesterkänslan ett tag.

Vi insåg att vi glömt lägga upp ett recept. Nämligen en efterrättspaj med massor av chokladsmak. Gillar man kaffe så är det såklart den självklara drycken till.

Chokladpaj LCHF Ca 10 bitar
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
1 ägg
50 g smör
2 msk sukrin melis
1 knivsudd stevia
Fyllning
150 g LCHF-marsipan
50 g smör
2 ägg
2 msk kakaopulver
1/2 tsk bakpulver
Garnering
100 g mörk choklad 70%

Gör så här:
Pajdegen: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform. Ställ in i frysen i 10 minuter. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning: Rör ihop mandelmassa och rumsvarmt smör, gärna med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i kakao och bakpulver. Rör ihop eller kör med elvisp till en jämn smet. Bred ut fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt den kallna.

Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Bred ut chokladen över pajen. Ställ kallt tills chokladen har stelnat.

Servera med lättvispad grädde.

5 kommentarer:

  1. Den såg jättegod ut!
    Vad synd att ni börjat använda stevia i alla recept med sötningsmedel. Jag har otroligt svårt för eftersmaken som stevia ger.
    Vad motsvarar en knivsudd stevia omräknat till vanligt sötningsmedel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är för att, framförallt jag, har lite svårt för bismaken i sukrin....

      Men när man blandar chokladsötman, sukrin och den lilla mängden i stevia så tycker jag att det blir väldigt bra och neutral sötma utan störande bismaker. Det samma gäller när man blanda sukrin eller sukrin och stevia med den naturliga sötman i bär. Då blir det riktigt bra.

      Men ta 1/2-1 msk sukrin till istället för stevian. Det borde funka.

      Radera
    2. Tack för svaret! :)
      Jag använder alltid Canderell för det är det sötningsmedlet som jag tycker ger minst bismak av alla jag har provat.
      Skall prova kakan till helgen, för de recept jag har provat tidigare från er har jag gillat.
      Så tack för en bra blogg! :)

      Radera
  2. Så god denna kaka ser ut, skulle inte tacka nej till en bit!

    SvaraRadera