fredag 20 juli 2012

Smultrontårta LCHF


Här i Värmland är smultronen på topp just nu, i alla fall längs skogsvägen vid vårt torp. Stora och härligt söta. Därför beslöt vi oss för att göra en LCHF-tårta med smultron som avnjöts till eftermiddagskaffet i bersån.

Smultrontårta LCHF
Tårtbotten
5 ägg
1 dl sukrin melis
1/2-1 krm stevia
100 g osaltat smält smör
2 dl vispgrädde
1/2-1 citron
1 1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljpulver
Övrigt
4 dl smultron
2 dl jordgubbar
3-4 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och sötning fluffigt.

Blanda i det smälta avsvalnade smöret och vispgrädden. Tillsätt saft och rivet skal (obs bara det yttersta lagret av skalet) av citronen.

Blanda resten av ingredienserna i en separat skål och vispa sedan ner blandningen i äggsmeten.

Smöra och bröa (med lite pofiber) en springform ca 25 cm i diameter.

Häll i smeten och jämna till.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och dela sedan i två delar.

Gör en sats LCHF-vaniljkräm.

Vispa grädden.

Mosa jordgubbarna (har man mycket smultron så kan man givetvis ta det istället).

Bred ut de mosade jordgubbarna på den understa bottnen. Bred sedan över vaniljkrämen. Lägg på den andra delen av bottnen. Täck tårtan med den vispade grädden. Strö över smultronen.

1 kommentar:

  1. Oh, smultron är ju så gott! När jag var liten brukad jag plocka smultron och blåbär med min mormor och morfar i Ryssland!
    Ha en toppen fredagskväll!
    //Lana

    SvaraRadera