fredag 20 juli 2012

Shepherd´s Pie LCHF

I förrgår var det en rätt regnig och kall dag här i Värmland. Då passade vi på att göra en rätt som egentligen passar bäst på hösten eller vintern, nämligen den engelska klassikern Fåraherdens paj. Det enda vi behövde anpassa var att göra blomkålsmos istället för potatismos.

Shepherd´s Pie LCHF 3 port
400-500 g lammfärs eller nötfärs
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
200 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1/2 köttbuljongtärning utan glutamat
1 lagerblad
1 dl konserverade champinjoner eller stekta färska
1 dl hackade färska örter (t.ex. timjan, persilja, oregano och basilika)
1 tsk salt
nymald svartpeppar
mos
1 blomkålshuvud
25 g smör
1-2 msk vispgrädde
2 msk philadelphiaost
nymald svartpeppar
salt
övrigt
1 dl riven engelsk cheddar eller annan smakrik ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Bryn den gula löken i smör. Lägg åt sidan.

Bryn färsen i smör. 

Blanda lök och färs. Tillsätt pressad vitlök, tomatkross och puré, buljongtärning och lagerblad. Låt puttra i 10 minuter.

Gör moset. Skär blomkålen i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av ordentligt. Lägg i smöret och vispgrädden. Mixa med stavmixer till ett mos. Tillsätt philadelphiaosten och rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt svamp och örter till köttfärsröran. Smaka av med salt och peppar.

Lägg köttfärsröran i botten på en ungsfast form. Täck med moset. Strö över den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

4 kommentarer:

  1. De gjorde precis Sheperd's Pie på Masterchef Australia, haha! Jag blev galet sugen, så tack för recept!

    SvaraRadera
  2. Gjorde den till middag idag, supergott! Men jag gjorde på samma sätt som när jag hade potatismos i ugnen förut och hade i en äggula i moset, då får det fin färg i ugnen. (hade osten under moset)

    SvaraRadera
  3. Can't wait, making tonight. Thank you for sharing this recipe.

    SvaraRadera