tisdag 17 juli 2012

Panang curry LCHF


Detta är vår version av denna läckra thailändska klassiker.  Denna panang curry blir medelstark, men styrkan kan givetvis modereras med mängden kryddpasta. Vi serverade en grönsakswok till, men det går såklart även med blomkålsris eller low-carb nudlar.


Panang kryddpasta
2 torkade chilifrukter (vi använde en ancho och en chipotle)
1/2 dl riven färsk ingefära
knappt 1 stjälk citrongräs
1 tsk malen koriander
1 stor vitlöksklyfta
2 shalottenlökar
2 msk hackade jordnötter

Gör så här:
Skär chili, citrongräs och löksorterna i mindre bitar.

Mixa samtliga ingredienser till en pasta med en stavmixer.

Panang curry LCHF 4-6 port
1 kg kycklingfilé
Panang kryddpasta enligt ovan
6 dl kokosmjölk
2-3 msk fisksås
ev. 1/2 msk sukrin melis
1 finhackad röd chili
10-15 grovhackade blad thaibasilika
rapsolja
hackade jordnötter till servering

Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.

Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i det mesta av kryddpastan (tillsätt eventuellt mer på slutet efter provsmakning) och rör om. Tillsätt kycklingbitarna och bryn den ett par minuter.

Häll på kokosmjölken och koka upp och låt sjuda några minuter tills kycklingen är färdig. Tillsätt fisksås, chili, thaibasilika och eventuellt sukrin melis.

Håll varmt i väntan på servering.

Grönsakswok 4-6 port
3 paprikor i olika färger
1 stånd färsk broccoli eller motsvarande fryst
1 avrunnen burk böngroddar
1 avrunnen burk minimajs
rapsolja

Gör så här:
Dela paprikorna i smala strimlor.

Dela broccolin i buketter och koka i ca 2 minuter.

Hetta upp oljan i en wokpanna eller en stor stekpanna. Lägg i paprikorna och låt dem steka i ca 5 minuter. Tillsätt övriga grönsaker och låt allt bli genomvarmt.


1 kommentar:

  1. Mmm... låter otroligt fräscht och gott! Ska spara receptet! Perfekt för mig som äter mejerifritt!
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera