fredag 20 juli 2012

Helgrillad fläskfilé


Helgrillning av fläskfilé är ett utmärkt sätt att tillaga hel fläskfilé på. För att helgrilla på bästa möjliga sätt krävs att man har en klotgrill med lock. Då kan man tillaga den med indirekt grillning. Det ger en saftig och jämnt grillad fläskfilé.

Lägg grillbriketterna i ena delen av grillen och tänd på och invänta bra glöd.

Pensla gallret på den sida som inte har briketter under. Lägg fläskfilén på den penslade delen av gallret. Det är väldigt viktigt att ingen del av fläskfilén ligger direkt över briketterna. Har man en stektermometer med sladd så kan man sticka i den. Lägg på locket. Observera att både det undre- och det luftintaget på grillen måste vara öppet, annars slocknar glöden. Öppna inte locket i onödan, det förlänger grilltiden.

Grilla i ca 30 minuter tills köttet har en innertemperatur på 65 grader. Har man inte någon termometer så skär man ett snitt in till mitten på den tjockaste delen på filén. Skulle den inte vara helt klar så grilla den i 5-10 minuter till.

Helgrillad fläskfilé med ört- och balsamicomarinad 6-8 port
2 fläskfiléer
marinad
2 dl blandade färska örter (vi hade timjan, basilika och persilja)
2-3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
2 tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Hacka örterna grovt och pressa vitlöksklyftorna.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden.

Skär bort synliga hinnor och senor från fläskfilén och lägg den i en skål och häll på marinaden. Låt marinera i minst en timme, men gärna betydligt längre.

Grilla som beskrivs ovan.

Vi serverade den helgrillade fläskfilén med smörstekta kantareller, italienska ungstomater och bearnaisesås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar