tisdag 3 juli 2012

Chokladtryffeltårta med hallon och jordgubbar


Denna tårta gjorde vi i helgen. Den blev uppskattad även av de som inte äter LCHF i normala fall. Inspiration till receptet fick vi från RosaChoklad.

Hallon och choklad är perfekt ihop och dessutom hjälper den naturliga sötman från bären till att kamouflera bismaker från sötningen. Jordgubbarna var från vår egen trädgård. De har verkligen kommit igång nu!

Chokladtryffeltårta med hallon och jordgubbar 12 bitar
Tårtbotten:
3 ägg
3/4 dl sukrin melis
1/2 krm stevia
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
4 dl mandelmjöl
200 g smält smör
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

Hallongrädde:
2 dl vispgrädde
2 dl hallon

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad 70%
2 dl vispgrädde
25 g smör

Garnering:
färska jordgubbar eller hallon

Gör så här:
Gör först tårtbottnarna. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, sötningsmedel och vaniljpulver i ca 5 minuter med elvisp. Blanda mandelmjöl, bakpulver och kakao i en bunke. Vänd försiktigt ner blandningen och det smälta smöret i äggsmeten. Smöra en springform. Häll i smeten och grädda i 20 minuter. Låt kallna i formen och dela sedan kakan på mitten så att det blir två tårtbottnar.

Gör sedan hallongrädden. Vispa grädde och hallon med elvisp tills konsistensen är tjock och krämig. Bred ut hallongrädden över en av bottnarna och lägg sedan försiktigt på den andra tårtbotten. 

Gör chokladtryffeln genom att koka upp grädden och ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i den varma grädden. Lägg i smöret och blanda tills tryffelsmeten är blank. Ställ i kyl och låt smeten stelna en aning. Bred tryffeln över tårtan och dekorera med valfria bär eller blommor.

2 kommentarer: