måndag 21 maj 2012

Rabarberpaj LCHF








I vårt försök till köksträdgård (som inte ska kräva så mycket skötsel) på landet planterade vi två sorters rabarber, Viktoria (klassisk svensk sort) och Elmblitz (sort med låg oxalsyra) året innan vi började med LCHF. De hade båda redan vuxit sig så stora att vi bedömde att det skulle räcka till en rabarberpaj.

Rabarber är som bekant en minst sagt syrlig grönsak som kräver en del sötning för att bli ätbar. Men denna rabarberpaj blev väldigt god och tillräckligt söt.

Vi serverade rabarpajen med vispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver

Rabarberpaj LCHF 5-6 port
ca 1/2 liter tärnad rabarber
2 tsk sukrin melis
1/4 tsk vaniljpulver
1/2 tsk malen kardemumma
100 g smör
1 dl mandelmjöl
smör till formen

Gör så här:
Smörj formen (en vanlig pajform i glas eller liknade) och bred ut rabarbern. Den ska i princip täcka bottnen.

Strö över sukrin melis, vaniljpulver och kardemumma.

Smula över LCHF-marsipanen. 

Blanda mandelmjöl och smör och klicka ut den över pajen.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Grädda pajen i 20-25 minuter. Servera med vispad grädde.

6 kommentarer:

  1. Oh, vad gott!
    Men vad är LCHF-marsipan?
    Har du recept till det?
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen gott tyckte både jag och min fru. Svärmor som inte är helt såld på LCHF tyckte det behövdes mer sötning eller allra helst socker...

      Tack för att du korrläser. LCHF-marsipan är mandelmjöl blandat med sukrin melis och lite grädde och äggvita. Separat recept kommer (trodde jag hade lagt upp det).

      Radera
    2. Tack, tack! Spännande! Väntar på receptet! :)

      Radera
  2. Åh, våra rabarber har knappt tittat upp än. Längtar tills jag kan smaka dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt. Var bor du egentligen? Riksgränsen? :-)

      Vår rabarber på landet (mitt i Värmland) som syns på bilden var rätt klen, den vi har i Stockholm är mycket större. Antar dock att det finns tidiga och sena sorter. Glöm inte vattna, tror jag läste att en rabarberplanta behöver 250 liter vatten under en säsong för att utvecklas optimalt och så mycket regnar det inte ens i Sverige.

      Radera
    2. Nej, jag bor i Linköping. Det måste vara något fel på våra rabarber i år för många i närheten har fått upp sina rabarber ordenligt.

      Radera