lördag 12 maj 2012

Fläskytterfilé med rosepepparsås

Bra fläskytterfilé är ofta väldigt prisvärt kött om man tillagar det rätt, dvs på rätt låg temperatur.

Till fläskytterfilén hade vi blomkålsris och en lite grönsallad.
Fläskytterfilé med rosepepparsås 4 port
7-800 g fläskytterfilé
smör till stekning
salt
nymald svartpeppar
Rosépepparsås
3 msk smör
1 gul lök
1 1/2 dl vatten
3 msk konc kalvfond
1 msk tomatpuré
3 1/2 dl vispgrädde
2-3 msk rosépeppar
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Putsa fläskytterfilén och salta och peppra runt om.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme.

Sätt in köttet i ugnen med en stektermometer i den tjockaste delens mitt. Ungstekt tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Rosépepparsås: Hacka löken fint och fräs i smör.

Späd under omrörning med vatten.

Tillsätt kalvfond, tomatpuré och vispgrädde, koka upp och låt sedan sjuda sakta utan lock i ca 15-20 minuter.

Krossa rosépepparkornen grovt i en mortel och rör ner dem i såsen.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter i aluminiumfolie innan det skärs upp.

Servera såsen med köttet och gärna blomkålsris.

2 kommentarer:

  1. Vi ska äta fläskytterfilé imorgon. Rosépepparsås låter gott.

    SvaraRadera
  2. Låter så gott! Jag föredrar faktiskt fläskytterfilé framför vanlig fläskfilé... den är godare i min smak! :)
    Ha en fin söndag!
    //Lana

    SvaraRadera