tisdag 1 maj 2012

Comviq mobilt bredband wi-fi


Inte för att planen är att sitta inne, eller ute för den delen, och använda internet när vi är på landet. Men ibland kan det vara bra att kunna kolla saker och hålla lite kontakt med övriga världen. Och publicera saker på bloggen såklart :-).

För detta ändamål har vi skaffat Comviq mobilt bredband wi-fi (3G) för upp till 5 användare. Detta för att de i sin marknadsföring skryter med att de går i Tele2 (sin ägares), Telias och Telenors nät och således ska uppnå en täckning där hela 99% av Sveriges befolkning kan surfa och det med kontantkort. Visst låter det bra? Men det funkar inte.

Vårt lantställe ligger mitt i Värmland 4 mil från Karlstad och lika långt till Arvika. På en äng och ganska högt beläget. Det är att beteckna som glesbyggd, men nog måste det finnas minst 1 % människor som bor i värre glesbygd i vårt avlånga land? Dessutom anger Comviqs täckningskarta att vi ska ha 3G-täckning.

Installationen gick enkelt, men när vi fått i gång det stod det oroväckande nog 2G och skiftade mellan 1 och 4 (av 5) pinnar på det. Det går absolut inte att surfa på ett tillfredställande sätt med 2G. Stänger man av bildvisning i webbläsaren kan det ibland, om man har tålamod, gå att ladda in en halv sida.

Ett annat klagomål är batteritiden som inte inte håller i ens 12 timmar. Kan säkert hänga ihop med att den har så svårt att hitta nät, men det är ändå för dåligt.

Promenerar man ca 500 meter från stugan så kan man få in 3G med i 1 till 2 pinnar, men det är inte acceptabelt. 

Skärpning Comviq!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar