måndag 2 april 2012

Perfekt hel grillad kyckling i ugn LCHF

Bra och god mat som är billigare än hel kyckling finns nog inte. Och ibland är den till och med på extrapris. Det var den i veckan på en av stormarknaderna här i Sollentuna. Vi lagade till den i helgen för att ha som matlåda idag.


Hel grillad kyckling i ugn LCHF 2-3 port
1 kyckling 1,2-1,4 kg
75 g normalsaltat smör
6-8 vitlöksklyftor
Hemgjord grillkrydda 
1 tsk nymald svartpeppeat
1 msk flingsalt
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk torkad rosmarin


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Skölj och torka kycklingen.

Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. Dör in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Lägg även smör inne i kycklingen.

Blanda alla kryddorna och mortla dem till ett pulver. Strö det utanpå kycklingen.

Ställ in kycklingen i ugnen i drygt en timme. Mät temperaturen på kycklingköttet vid benet på låren. Den ska var minst 75 grader.

Vill man ha extra knaprigt skinn så kan man köra ugnen på grill i 5-10 minuter på slutet.

2 kommentarer:

  1. Som du säger, finns inte många råvaror som är billigare än en hel kyckling. Sen blir det ju så otroligt gott. Spännande med en hemgjord grillkrydda ska testas.

    Ha en underbar dag/ Jimmie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man undrar hur det går till för att bli så billigt, men det vet kanske du som är i branschen. Men vid närmare eftertanke så vill man nog inte veta...

      Ha en fantastisk dag du med!

      Radera