måndag 30 april 2012

Nässelsoppa LCHF
Igår till lunch gjorde vi äntligen nässelsoppa. Vi hittade finfina små nässlor bakom ett av uthusen på landet och dessutom hade gräslöken i örtträdgården märkligt nog kommit en bra bit längre här i Värmland än i Stockholm (ligger ungefär lika långt norrut i landet, men mitt i Värmland är det en klimatzon högre). Så soppan, som smakar ganska mycket som spenatsoppa fast godare, blev även billig.

Nässlorna ska se ut som på bilden och de ska inte ha utvecklat förmågan att brännas. Man kan bränna sig på vissa skott som kommit lite längre, så är man känslig kan man ha plasthandskar. Plocka bara toppskottet och en bladring (eller vad det nu heter) ner.

Man kan ha mer grädde i om man önskar, men grädde innehåller ju en del kolhydrater, så vi föredrar mer ägg till istället.

Nässelsoppa LCHF 4 port
2 liter späda nässelskott
salt
1 grönsaksbuljongtärning utan glutamat
1 dl hackad gräslök
3 dl vispgrädde
7 dl spad från nässelkokningen
50 g smör
2-3 msk philadelphiaost
salt
muskotnöt
nymald peppar
4-8 kokta ägg till servering

Gör så här:
Låt nässlorna ligga i blöt i kallt vatten en stund. Låt sen rinna av i ett durkslag.

Koka upp rikligt med vatten. Salta och lägg sen i nässlorna. Koka i 15 minuter. Låt nässlorna rinna av (glöm inte att spara spadet) och hacka sen med kniv (behöver inte göras om man sen tänker köra med mixer).

Koka upp 7 dl spad och 3 dl vispgrädde. Lägg i nässlorna. Smula i buljongtärning. Låt småputtra i några minuter.

Tillsätt smör och philadelphiaost. Låt smälta och rör runt. Smaka av med kryddor.

Servera med kokta ägg och strö eventuellt över lite hackad gräslök.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig smakat nässelsoppa men det är så många som pratar om det och säger att det är gott, så det måste jag absolut testa. Ser väldigt gott ut i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakat hade jag gjort, men aldrig lagat det själv. Men det kommer jag definitivt göra igen. Gillar man spenatsoppa, så älskar man nässelsoppa.

      Radera