tisdag 10 april 2012

Lax med örtsås


God och lättlagad festlax med en mycket god sås, som vi åt en av dagarna i påsk.

Lax med örtsås 6-8 port
Ca 1 kg benfri laxfilé
salt
nymald peppar
Örtsås
1 1/2 tärning fiskbuljong
4 dl vatten
ca 1 dl finskuren purjolök
1 krm timjan
6-8 korn vitpeppar
2 mindre lagerblad
2-3 finhackade schalottenlökar
50 g smör
4 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 dl hackad gräslök

Gör så här:
Smula buljongtärningen och blanda med vatten, purjolök, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. Koka kraftigt utan lock i 15-20 minuter och sila sedan av buljongen.

Fräs schalottenlöken tills den blir mjuk och blank. Häll på den silade buljongen och vinet. Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1 1/2 dl återstår. Späd då med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar.

Lägg filén i en smord form. Krydda med salt och peppar. Smöra ett bakplåtspapper och lägg den smörade sidan tätt över fisken (hit kan man förbereda och sen förvara i kylskåp).

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Värm såsen om den kallnat och dra sedan kastrullen från värmen och vispa i smöret i omgångar. Rör ner gräslöken.

Servera med grönsallad och kokt sparris.

9 kommentarer:

  1. Åh, lax är så gott! Tur att det är lax inplanerat till kvällsmat annats hade jag nog hoppat i bilen och åkt för att köpa lax.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe! Det känns dock som vi förätit osslite på lax nu för ett tag. Åt det på ett eller annat sätt minst 5 dagar i rad.

      Radera
  2. Det här måste jag testa! Har hela frysen full av lax, då en god vän jobbar med fisk!

    SvaraRadera
  3. Håller med Henrik! Vill också ha en sån vän! ;)
    Lax är sååå gott! Det blir också lax till en av maträtterna nästa vecka! :)
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Har ni gjort om sidan? Förrut fanns det på höger sida massa små ord, ex "sallad" och klicka man där fick man upp alla sallads recept. Jätte smart men borta nu?!
    Likaså använde jag sökfältet flitigt... Men det funkar inte längre? Tänkte bara kolla för jag fullkomligt älskar ju er sida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte medvetet, men borta var det ju. Tack för att du påpekade detta.

      Radera
  5. ser så gott ut men är det odlad norsk lax vill jag inte ha..

    SvaraRadera
  6. Tack Henrik!
    Nu är det som det ska :-) :-)

    SvaraRadera