söndag 11 mars 2012

Räkcheesecake LCHF

Igår hade vi ett litet kalas till för Erika. Vi gjorde en cheesecake till förätt med smaker som är typiskt svenska, pepparrot och dill. Den var dessutom perfekt eftersom vi gillar när man kan förbereda en del av maten långt innan, så man nästan blir som gäst på sin egen fest.
Räkcheesecake (8 port som förrätt)
Botten
1 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl cashewnötter
1/2 dl mandelmjöl
1 dl hela linfrön
75 g osaltat smör
1 tsk salt
Fyllning
800 g räkor med skal
4 gelatinblad
1 rödlök
3 msk dill
300 g Philadelphiaost
4 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
4 msk riven färsk pepparrot
1/2 burk stenbitsrom
en nypa svartpeppar
1/2 tsk salt
Garnering
200 g räkor med skal
dillvippor
1/2 burk stenbitsrom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.


Mixa sesamfrönan fint, tillsätt csahewnötter och solrosfrön och mixa grovt. Blanda i mandelmjöl, linfrön och salt. Finfördedela smöret i blandningen och tryck ut i en springform 20-25 cm i diameter.


Grädda i 15 minuter i ugnen. Låt svalna.


Skala och grovhacka räkorna. 


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.


Finhacka rödlök och dill.


Rör ihop philadelphiaost, 3 dl creme fraiche, majonnäs och pepparrot i en stor bunke.


Lägg 1 dl creme fraiche i en liten kastrull och värm upp. Krama ur gelatinbladen och smält under omrörning i kastrullen.


Häll över gelatinblandningen i bunken och blanda väl. Rör ner löken, dillen och räkorna tillsammans med halva burken med stenbitsrom, nymald svartpeppar och salt.


Häll upp allt i formen och täck den med plastfolie. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar.


Skala räkorna till garneringen och dekorera med dem, dillkvistar och stenbitsrom.

8 kommentarer:

  1. Det låter supergott, liksom hela trerättersmenyn längre ned! Ni verkar otroligt duktiga på att laga mat och tack för all inspiration!

    SvaraRadera
  2. Men gud vad gott det låter! Vilket recept! Det bokmärker jag genast! :)
    Ha en fin söndag! :)
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut! Recept sparat ..
    = )

    SvaraRadera
  4. Tack till er alla tre! Vi kommer göra denna många gånger känns det som. Den är redan given på midsommarafton till exempel :-). Hade det som blev över som lunch idag!

    SvaraRadera
  5. Åh så gott det såg ut! Måste testas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen härlig och vi kan nog inte vänta ända till midsommar med att gör den igen. Den borde funka till påsk också :-)

      Radera
  6. Super god!! Tack!

    /Viktoria

    SvaraRadera
  7. JAG BEFINNER MIG I NICARAGUA(CENTRAL AMERIKA) OCH VERKLIGEN KOMMER JAG ATT TESTA.. JAG VET SJÄLV ATT DEM FLESTA INGREDIENSER FINNS, MEN KAN BLI LITE SVAART ATT HITTAS... VET ATT MIN MAN KOMMER ATT GILLAS.. GOD JUL TILL ALLA MINA SVENSKAR FOLK..

    SvaraRadera