fredag 9 mars 2012

Prinsesstårta LCHF




Så här gör man en alldeles underbar LCHF-version av klassikern prinsesstårta. Vi trodde ärligt att det inte kunde bli så här bra och tårtlikt med den här typen av tårta.

Vaniljkräm LCHF
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
4 äggulor
1-2 msk sukrin melis
1 gelatinblad

Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål.

Häll 1 dl av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljpulver och sukrin melis. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen av plattan och låt svalna.

Vispa äggulorna under tiden grädden svalnar. Blanda äggulorna med gräddblandningen. Låt sedan blandningen sjuda på svag värme till den tjocknat. Ta då kastrullen av plattan och tillsätt gelatinbladet. Rör runt tills det har smält.

Låt krämen kallna. Vispa under tiden upp resterande grädde och blanda ner i vaniljkrämen. Ställ kallt ett tag.

Tårtbotten LCHF
1 1/2 dl mandelmjöl
3/4 dl  kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 dl sukrin melis
3 ägg
1 dl vispgrädde
3/4 dl crème fraiche
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Smöra en springform (ca 22 cm i diameter).

Blanda de torra ingredienserna.

Vispa upp äggen och tillsätt vispgrädde och crème fraiche. Blanda ordentligt och rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten.

Häll smeten i formen. Grädda i ca 20 minuter.  Låt svalna och skär sedan tårtbotten i två delar.

Marsipanlock LCHF
5 dl mandelmjöl
1 äggvita
1 dl Sukrin melis
ca 1/2-1 dl vispgrädde
Några droppar rön karamellfärg till lock
Några droppar röd karamellfärg till ros

Gör så här:
Blanda (den exakta mängden sötning och vispgrädde får man känna sig fram till) och färga största delen av marsipanen med grön karamellfärg. Spara lite marsipan till rosen och färga med röd karamellfärg.

Kavla ut den gröna marsipanen  till ett lagom stort lock mellan plastfolie.

Forma rosen.

Täck marsipanen med plastfolie så att den inte torkar.

Hallonsylt LCHF
350 g frysta hallon
1-2 msk sukrin melis

Gör så här:
Tina hallonen. Mosa dem sedan tillsammans med sukrinet.

Övrigt
4 dl ovispad grädde

Gör så här:
Vispa grädden ganska hårt och ställ kallt så länge.


Lägg ihop tårtan så här:
Börja med att bre ut hallonsylten på en av bottnarna. Bre sedan vaniljkrämen ovanpå hallonsylten. Lägg på den andra tårtbottnen och bre sedan den vispade grädden ovanpå och runt kanterna. Lägg på marsipanlocket. Pudra eventuellt lite sukrin melis över locket. Dekorera med rosen.

15 kommentarer:

  1. Verkligen en jättefin tårta! Ser mycket god ut..
    Ang yoga tycker jag absolut ni ska testa! Det är något som de flesta mår bra av tror jag .;)

    =)

    SvaraRadera
  2. Vilken fin tårta ni gjort!!!
    Fick lust att göra en själv på en gång. Fast det får nog vänta till rätt tillfälle. Tänk att kunna göra och äta en sådan tårta fast man är LCHF:are. Underbart!

    Som en liten parentes så kan man ju nämna att en "riktig" prinsesstårta inte har hallonsylt utan bara vaniljkräm och vispad grädde. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Vi hade faktiskt koll på att man egentligen inte har hallonsylt i prinsesstårta. Men när tom Jan Hedh har det i sin, så tänkte vi att det var ok. Det är ju dessutom ett bra sätt att få in lite ok sötma i en LCHF-tårta.

      Radera
    2. Absolut!
      För min del kan man gott och väl ha hallonsylt i. Är ju gott ju.

      Tror att det är många som blandar ihop prinsess med opera. Men vad gör det... Gott som gott.

      Jag har nu klurat ut ett perfekt tillfälle att göra tårtan. ;-)

      Radera
  3. Ser fantastisk ut! Jeg er nesegrust imponert :)

    SvaraRadera
  4. Ser ut som en riktig prinsesstårta! Receptet bokmärkes till alla kommande födelsedagar! :)
    Ha en fin helg! :)

    SvaraRadera
  5. Ser fantastisk ut! Synd att man ändå måste ha sötningsmedlet..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Tårtor utan sötning på något sätt är tyvärr en omöjlighet (motbevisa oss gärna :-))

      Radera
  6. Åh, vilken vacker tårta. Härligt att kunna göra en LHCF-tårta. Jag har inte riktigt kommit in på att använda sötningsmedel ännu, sötar med lite, lite honung de gånger jag måste söta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det vore såklart bäst att man aldrig åt tårta eller något sött över huvud taget. Men man är bara människa och tårta har man på födelsedagar.

      Vi tycker inte att vårt sockersug triggas av sukrin, stevia eller aspartam (i haltabletter), men där måste ju såklart var och en känna efter själv vad man tål.

      Radera
  7. Kan man göra bottnen utan kokosmjöl och med mer mandelmjöl istället? Mvh//Madeleine

    SvaraRadera
  8. Vad händer om man ersätter Sukrin meliss med vanlig sukrin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl mest i locket det känns absolut nödvändigt. Annars kommer det "spraka" när man äter den och troligtvis kommer marsipanen håll ihop sämre också. Så vi tror det är nödvändigt. Men testa gärna och återkom, vi vill inte ha onödigt krångliga recept :-).

      Radera
  9. Tårtan ser härlig ut, så jag tänker försöka baka den men kan inte få tag på sukrin meliss eftersom jag bor i Kalifornien. Kan man använda vanligt pudersocker i samma mängd för en icke LCHF tårta men fortfarande glutenfri och nyttigare än en vanlig princesstårta.
    Mvh, Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin,

      att undvika gluten är bland det bästa man kan gör för sin hälsa!

      Antagligen går det att göra som du säger, men vi har ju inte provat själva så helt säkert svar kan man inte ge. men det går ju bra att smaka av de olika delarna så man är nöjd med sötman.

      Lycka till!
      Henrik, Alltomlchf.nu

      Radera