lördag 31 mars 2012

Månadens fråga mars 2012: Vilken sötning är bäst för LCHF:are?


Att söta eller inte söta är en het fråga inom LCHF. Att vanligt socker är skadligt är det inte många som tvivlar på, men huruvida även de sötningar som inte höjer blodsockret är skadliga är relativt outforskat. Så det är givetvis bäst att undvika sötning helt om man kan det.

Men frågan handlade alltså om vilken sötning våra besökare föredrar. Klar etta, med 46% av rösterna, blev supersöta stevia, som kommer från den sydamerikanska växten Sötflockel (lat. Stevia rebaudiana). Tvåa, med knapp marginal kom Erythirol (mest känd under namnet sukrin) före "ingen sötning alls". Sen var det ett långt hopp ner till honung. Det var lite förvånade, eftersom flera kända LCHF-bloggare förespråkar just honung. Honung höjer dock blodsockret. Övriga sötningar fick knappt mätbara resultat.

Totalt röstade 164 personer.
6 kommentarer:

 1. Vilka förespråkar honung? Så vitt jag har läst så är LCHF och honung inte förenligt. Själv gillar jag agavesirap bäst men inte heller det är "LCHF-ok". Sicken tur att jag inte äter enligt LCHF, utan att jag äter det som passar mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska äta det som passar en själv bäst! Under omröstningens gång kom jag på att jag missat agavesirap som alternativ.

   Anna Hallén förespråkar honung som sötning och Birigitta Höglund har haft det i några recept. För att nämna några.

   Radera
 2. God kväll!
  Ville bara springa in och TACKA för några grymt goda recept!
  Igår grillades det hemma hos oss. Jag valde att göra rättikasalladen. Kan ju säga att jag aldrig mer kommer att köpa potatissallad. Rättikasalladen blev en klar favorit!
  Idag har jag varit på tävling och hejat fram min kompis som sprang 6h ultra. Matsäcken blev Caesarsallad med dressingen som fanns till receptet.
  Även detta en klar favorit och saknade inte pastasalladen alls!
  Så TACK för en kanon blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tackar!

   Verkar lite jobbigt, både fysiskt såklart, men framförallt mentalt att springa 6 H på en asfalterad 1,5 kilometersbana. Men det är ju praktiskt för publiken!

   Radera
 3. Åh, du kände till tävlingen!?!
  Ja, det var lite tufft för henne mentalt, att springa runt runt, och jag är osäker på om hon kommer göra det igen.
  Men det gick ju alldeles strålande för henne och hon såg pigg ut hela vägen!
  Riktigt kul att få vara där och se alla duktiga löpare in action!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det var lätt att googla fram :-)

   Men det låter som ett kanonkoncept för publiken och arrangören. Men för löparen låter det extremt tråkigt. Sen kan det knappast vara nyttigt (för framförallt knäna) att springa så länge på asfalt.

   Själv är Lidingöloppet det längsta jag pallat med. Det är dock en väldigt fin och omväxlande bana.

   Radera