tisdag 13 mars 2012

Laxkotlett med kokt sparris, blomkålsris och gräddig gräslökssås

Har har det varit lite krassligt de senaste dagarna. Så krassligt att man inte hade något roligare för sig än att bläddra i butikernas direktreklamblad. I det från City Gross i Stinsen var det färska laxkotletter för 69 kr/kilot. Det kändes oslagbart och lax är en av få saker man kan känna sig lite sugen på fast man är sjuk.

Sagt och gjort så inhandlades 5 stora och saftiga laxkotletter och dessutom färsk blomkål som det också var extrapris på :-).

Laxen stekte vi lätt i lite smör och sen stektes den klart i ugnen på 175 grader varmluft i 15 minuter. Det blev fantastiskt saftigt och mjällt.

Blomkålsriset gjordes på sedvanligt sätt precis som den kokta sparrisen.

Vi testade att göra en gräddig gräslökssås till och den fungerade fantastiskt till både sparris och lax.

Gräddig gräslökssås 4-5 port
3 schalottenlökar
olja och smör till stekning
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning (utan glutamat)
3 1/2 dl vispgrädde
1-2 msk pressad citron
75 g smör
1 dl gräslök
1/2 dl crème fraiche
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Hacka schalottenlöken.

Fräs lök i smör och olja i en tjockbottnad kastrull i några minuter.

Tillsätt vin, fiskbuljongtärning och grädde. Koka utan lock ca 20 minuter.

Sila såsen i en annan kastrull. Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning.

Tillsätt gräslök och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.




2 kommentarer:

  1. Måste också prova blomkålsris nån gång... Mate ser gott ut! :)
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Det ser supergott ut!! :) vi har också ätit lax till middag, dock med vitvinssås och blomkålsmos. Mums!

    SvaraRadera