fredag 23 mars 2012

Kyckling Korma

Klassisk indisk rätt som finns i otaliga varianter. Kyckling korma är indisk LCHF när den är som bäst. Riset bytte vi mot favoriten blomkålsris. Vi serverade även med raita och ett naan-liknade bröd, det vill vi dock baka någon gång till och förbättra lite innan vi publicerar receptet.

Kyckling Korma 4 port
700-800 g kycklingfilé
1 stor gula lök
2-3 klyftor vitlök
1/2 tsk mald kanel
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk cayennepeppar
1 dl mandelmjöl
ca 1/2 dl riven färsk ingefära
1/2 hönsbuljongtärning
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
3/4 dl vispgrädde
1 dl kokosmjölk
2 msk pressad citron
1/2 tsk salt
Smör och olivolja tillstekning

Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar ca 3x3 cm. Bryn dem i smör i en stekpanna.

Finhacka lök och vitlök. Stek den mjuk i smör.

Fräs kryddorna i olja. Låt dem fräsa en liten stund. Rör ner lök, vitlök, ingefära, mandelmjöl, grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen och tillsätt citronsaft och salt.

Lägg i kycklingbitar. Koka på medelvärme ca 10 minuter.

Servera med blomkålsris.

8 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! Spännande med mandelmjöl i grytan! Undrar om man bara kan använda kokosmjölk i rätten då jag är känslig mot mejeriprodukter?
    Ha en fin lördag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt gott. Vi kommer göra det igen. Och mandelmjölet var inget vi "kom på" det var med i alla recept vi kollade på. Det går säkert bra med bara kokosmjölk också, men ta lite mer citron och kanske lite mer ingefära i så fall.

      Ha en bra dag du med!

      Radera
  2. tips, hacka ner en dl pistagenötter på slutet, så gott!

    SvaraRadera
  3. Oj oj så gott, synd man har en fru som inte gillar indiska smaker. Får väll göra två rätter :)
    Ha en skön helg/ Jimmmie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna är inte jättestark eller så. Men den smakar ändå typiskt indiskt.

      Radera
  4. Den här var en höjdare! Jättegott, och mkt indiskt!

    SvaraRadera
  5. Lagade detta igår och det var sååååå gott!
    Det söta blomkålsriset var alldeles perfekt till.
    Detta kommer absolut bli en av mina favorit rätter!

    Tack för en SUPER bra blogg! :)

    SvaraRadera
  6. Låter väldigt gott! Mandelmjöl perfekt istället dör mjöl

    SvaraRadera