söndag 18 mars 2012

Kalvnoisetter med konjaksås

Några av våra bästa restaurangupplevelser har varit med kalv som huvudingrediens, men vi hade aldrig lagat det själva fram tills igår. Men det blev jättegott även hemma.

Konjaksåsen passade perfekt till. Se till att börja med såsen i god tid så den kan stå och puttra och tjockna till.

Vi serverade lättkokta grönsaker, bland annat sparris och sockerärtor, till.

Kalvnoisetter med konjaksås 2 port
250-300 g kalvfilé, skuren i 4 skivor
4 skivor parmaskinka
salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Konjaksås
3-4 msk konjak
3/4 dl vatten
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2-3 msk koncentrerad kalvfond
1 dl skivade gröna oliver med piemento

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.

Linda med parmaskinkan längs kanten på filébitarna och bind runt med steksnöre.

Salta och peppra köttet på båda sidor.

Bryn kalvnoisetterna någon minut på varje sida tills de fått fin färg.

Lägg dem i en ugnsform och sätt in i ugnen med stektermometer i en av noisetterna.

Efterstek dem tills innertemperaturen är runt 60 grader (beroende på hur man vill ha sitt kött).

Koka ur stekpannan med vatten och konjak, tillsätt crème fraiche, vispgrädde och koncentrerad kalvfond.

Låt sjuda 10 minuter, eller gärna ännu längre, så såsen tjocknar.

Blanda ner oliverna och smaka av med salt, peppar och ev. mer konjak och kalvfond.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar