onsdag 21 mars 2012

Hydroodling av örter

Ju mer man intresserar sig för vad man äter och vad det innehåller, dessto mer intresserad blir man av att odla själv. Örter har vi dock odlat i många år i både i kruka (framförallt basilika) och på friland (salvia, persilja, gräslök, timjan och mynta). För ett tag sen började vi läsa om hydroodling och sedan någon månad är vi igång med vår första omgång av persilja, basilika och koriander.

Herb:ie (Bild från från IndoorGarden)
De flesta apparater för hydrodling är ganska skrymmande och fula. Men ett litet finsk företag som heter IndoorGarden har tagit fram en snygg och platseffektiv variant som de kallar Herb:ie 23.

Hydroodling är precis som det låter odling i vatten med endast näringslösning tillsatt. Fördelen med detta är att det inte krävs så mycket skötsel som vanlig odling och att det går ungefär 3 gånger så snabbt att odla. Första skörden kan ske redan efter lite drygt en månad. En annan fördel är att det går bra att hydroodla örter inomhus året runt.

Vill man inte odla från frön så är Herb:ie även avsedd för att ställa ner butiksköpta örtkryddor i och således ge dem betydligt längre livstid/skördetid än vad de har normalt.

På bilden till vänster ses vår odling efter 12 dagar. Som synes sätter man fröerna i speciella odlingskuddar. Vi valde att göra 9 hål i varje och sätta två frön i varje hål, men man kan antagligen göra fler hål om man har lust med det. Närmast ser man persilja, i mitten basilika och längst bort koriander. Vid den här tidpunkten så skiljer de sig inte så värst mycket i storlek mot vad som skulle varit fallet om man odlade dem i vanlig jord.
Till höger syns örterna efter 22 dagar. Då hade tillväxten börjat ske på allvar och det gick enkelt att känna igen örterna.


Till vänster ser man hur örterna såg ut idag efter 29 dagar. De har mer än fördubblats på bara en vecka. Det syns speciellt tydligt på skillnaden på basilikabladens storlek. Om ca en vecka räknar vi med att kunna börja skörda lite!

6 kommentarer:

 1. Åhh så smidigt & snyggt med! Lite dyrt kanske .. Har ni testat krukorna ??
  = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar ett tag innan man tjänat in investeringen. Vi har inte provat med att sätta ner ner någon färdigodlad kruka. Men det kommer vi testa lite längre fram.

   Radera
 2. Vad intressant, hade inte hört talas om det innan. Vi har oxå gjort lite odlingar här hemma med 6 sorters örter, pumpafrön, chili mm.
  ska bli spännande att se om det blir något.

  Ha en bra dag / Jimmie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började kolla på det typ föra våren, men jag har rätt lång startsträcka. Chili har jag också funderat på att odla.

   Ha en bra dag du med!

   Radera
 3. Undrar lite om hur den låter? Fick för mig att det låter som en vattenpump i ett akvarium?

  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har aldrig haft akvarium så jag kan inte svara på det.

   Den låter lite, men inte störande. Korta stunder kan den låta lite mer. Men det handlar såklart om hur lättstörd man är.

   Radera