måndag 26 mars 2012

Djävulsägg

Deviled eggs, eller djävulsägg, är ett perfekt sätt att variera äggen. De är lätta att göra och har ingredienser som de flesta har hemma. Det man ska tänka på är att inte ha alldeles pinfärska ägg eftersom de då är betydligt mer svårskalade än om de stått till sig en vecka eller två.

Djävulsägg passar bra nu till påsk. Vill man ha mer tips till påsk så har vi gjort en liten lista med LCHF-recept.

Deviled Eggs/Djävulsägg 12 ägghalvor
6 ägg
2 msk majonnäs
2 tsk dijonssenap
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 nypa chilipeppar
1/2 tsk salt
paprikapulver att strö över

Gör så här:
Hårdkoka äggen och skala dem. (Om man inte är van att hårdkoka ägg är det enkelt. Lägg äggen i gryta och fyll på med vatten så det täcker med några cm. Koka upp och låt sen småkoka i 7-9 minuter beroende på äggens storlek. Spola med kallt vatten och torka äggen.)

Halvera äggen och ta ur gulorna.

Mosa gulorna med en gaffel och mosa ordentligt. Blanda med övriga ingredienser till en jämn smet och smaka av.

Spritsa i äggvitehalvorna och strö över lite paprikapulver.

10 kommentarer:

  1. Detta ska testas!
    Tittat runt lite och hittat MÅNGA smarriga recept (de verkar smarriga, har visserligen inte hunnit göra dom men :-))
    En undran bara, vad är LCHF socker?
    Och hur bra är sötningsmedel? fått för mig att man ska hålla sig undan det?
    Ha en härlig dag!
    Mvh //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet!

      "LCHF-socker" är en blandning av sukrin och stevia som ger en skapligt neutral sötma.

      Det är givetvis bäst att helt undvika allt som smakar sött, men det blir också extremt tråkigt. Vi har inte upplevt att sötning som inte innehåller några kolhydrater triggar något obetvingligt sötsug hos oss. Men skulle man uppleva att så är fallet så är det såklart inte värt det och bäst att avstå.

      Radera
  2. Tack för infon och länken på sockret!
    Hoppas du tycker det är okej med mina "dumma" frågor.
    Detta är helt nytt och ovant för mig.
    På dessa dagar har jag dock märkt att:
    1. Det är VÄLDIGT GOD mat
    2. Man blir mätt men framför allt så står man sig mycket längre, innan man blir hungrig igen. Har därmed tappat behovet av att små äta mellan målen.
    3. Sista dygnet (vilket blir dag 2 med LCHF) mått illa nästan konstant. Vet du vad det kan bero på? Igår kväll trodde jag att jag skulle kräkas... Vaknar med nästan samma känsla...
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen!

      Lite ovant kan det kännas i början. man är ju rätt van att äta bröd och tänka ris eller potatis eller pasta. Men i övrigt är det inte några konstigheter.

      1. Ja, det är verkligen grejen. Att man kan äta gott och ändå gå ner i vikt.

      2. I början tyckte vi nästan att man klarade sig på frukost och middag.

      3. Trist. Vi minns att det var kämpigt de tre första dygnen. Trötthet och lite illamående. Men på fjärde eller femte dagen släppte det och sen blev vi pigga. Så vårt tips är att du försöker härda ut.

      Hoppas det går bra för dig!

      Radera
  3. Åter igen, TACK för ett bra svar!
    Jag härdar ut, för jag tror på detta i längden.
    Inte för att gå ner i vikt, utan mer för att må bra.
    Har haft mkt problem med magen och massa annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en sund inställning till LCHF. Troligtvis kommer din mage bli bättre på kuppen.

      Radera
  4. Gott med sådana ägg! I Ryssland är det vanligt att laga ägg på något liknande sättet, just att blanda hårdkokt äggula med olika fyllningar! Det var längesen jag gjort sådana! Tack för "påminnelsen"! Kommer att göra något liknande till påskbordet!
    Ha en fin kväll! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes lite ryskt, fast det kommer från USA.

      Radera