lördag 25 februari 2012

Valnötsbullar LCHF

Ikväll anländer barnens farmor och farfar med tåget från Skåne. De kommer ganska sent så istället för middag tänkte vi det kunde vara trevligt att bjuda på en liten ostbricka och ett gott lite grövre LCHF-bröd till. Eftersom valnötter och ost ofta passar bra ihop tänkte vi testa LCHF till vardag och fests recept på Mandel- och valnötsbröd med frön. Vi la till lite mer fiberhusk för att få en mer lätthanterlig deg och tog bort brödkryddorna, eftersom en av oss inte är så fötjust i det, och istället för att göra ett helt bröd så gjorde vi 12 bullar. Nu har vi just provsmakat och de blev mycket brödlika och fantastiskt goda.

Valnötsbullar LCHF 12 bullar
100 g sötmandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
1/2 dl fiberhusk
1 1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
50 g solroskärnor
50 g pumpakärnor
25 g sesamfrön
25 g hela linfrön
250 g matkvarg (kesella) 10%
6 ägg

Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till ett mjöl. Blanda med övriga torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp äggen och blanda den med matkvargen i en separat bunke.

Blanda allt och låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Klicka ut och forma 12 bullar på en bakplåtspappersbeklädd plåt.

Grädda i ca 25 minuter.

Låt svalna på galler.

4 kommentarer:

  1. vilket bra recept! De här bullarna ska jag baka imorgon!
    Tack, tack! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du absolut göra. Men tacka Erika!

      Radera
  2. Ska det vara sesamfrön två gr?75gr alltså?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man ta. Första omgången blir ju nermalda. Själva viktangivelserna är dock inte tokviktiga :-). Och gillar man inte sesamfrön så mycket så kan man ta exempelvis linfrön till andra omgången.

      Radera