torsdag 23 februari 2012

Trerättersmeny av Klara Desser

Efter nio böcker om GI har Klara Desser äntligen släppt en LCHF-kokbok, Näringsrik & Naturlig LCHF. Som vanligt är boken mycket välgjord, med lättlagade recept på rätter med mycket smak. 

Vi har fått förlagets tillåtelse att publicera en festlig trerätters meny, som räcker till 4-6 personer minst. De fina bilderna är tagna av Hans Desser.

Broccolisoppa med riven parmesanost
1 gul lök
1/2 msk smör
5 dl vatten
500 g fryst eller färsk broccoli
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
2 1/2 dl riven parmesanost

Skala och hacka löken. Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet. Låt koka upp. Lägg i broccolin i kastrullen, låt koka tills den är mjuk.

Mixa brooccolin och tillsätt vispgrädde, låt soppan koka upp. Smaksätt med salt och peppar. När man inte använder buljong kan det behövas mer salt än man tror. Smaka dig fram. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med riven parmesanost.

Stekt torsk med rättikagratäng och spenatpesto
2 dl mandelmjöl
1 dl svarta eller vita sesamfrön
salt och peppar
ca 800 g torskfilé
rikligt med smör att steka i
600 g rättika
2 dl crème fraiche
2 tsk  fransk senap
2 dl riven parmesanost
70 g babyspenat
1/2 dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjölet med sesamfrön, salt och peppar. Dela filéerna i 2-3 bitar. Vänd dem sedan i mjölblandningen. Stek i ganska mycket smör på relativt hög värme. De ska bli knapriga.


Skala och skiva rättikan. Koka upp vattnet och lägg i rättikan. Låt koka ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt rättikorna rinna av ordentligt. Lägg dem sedan i en smord form. Blanda crème fraiche med senap och lite salt och peppar. Fördela röran över rättikorna och strö över det mesta av osten (spara en halv dl till spenatpeston). Låt stå i ugnen 10-15 minuter. Känn med en sticka så att rättikan är mjuk.

Mixa spenat och olivolja. Blanda ner resten av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Chokladmoussetårta med apelsinsmak
250 g mörk choklad med apelsinsmak, 70%
4 dl grädde
2 msk mörk rom
250 g mascarpone
2 msk kakao

Hacka chokladen. Koka upp hälften av grädden. Ta ifrån värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen har smält och krämen är  är blank och slät. Rör ner rommen och låt sedan smeten svalna lite.

Vispa resten av grädden tillsammans med mascarponen till krämig konsistens. Sikta ner kakaon i chokladkrämen och vänd sedan ner det hela i gräddsmeten.

Klä en springform invändigt med plastfolie. Bred ut smeten i formen, täck med plastfilm och ställ kallt att stelna, gärna över en natt.

Lägg upp tårtan på ett fint fat och lyft bort plastfolien. Dekorera med bär eller ätbara blommor. Mönstret på bilden är gjort med en gaffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar