fredag 3 februari 2012

Tikka Masala LCHF

Vi har alltid gillat indisk mat och det vill vi såklart kunna fortsätta med nu när vi äter LCHF. Det är kanske därför det tagit oss nästan ett år för ta mod till oss att ge oss på att försöka göra LCHF-varianter på våra favoriter ur det indiska köket.

Först ut blev kioskvältaren tikka masala, som är en av världens absolut populäraste restaurangrätter (troligtvis endast slagen av hamburgare och pizza).

Vi gjorde egen currypasta och det var verkligen värt den lilla extra ansträngningen. Currypastan kan man mycket mer avancerad än den vi gjorde, om man vill det.

Detta blev mycket godare än vi hade föreställt oss, en riktig höjdare faktiskt.

Servera med raita och blomkålsris.

Tikka Masala LCHF 4 port
4 stora kycklingfiléer, skuren i lagom stora bitar
1 stor gul lök, grovhackad
smör och olivolja till stekning
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl naturell yoghurt, minst 10 % fett
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2-3 dl krossad tomat
Currypasta
5 vitlöksklyftor, grovhackade
1 rejäl bit färsk ingefära, skalad och grovhackad
1/2-1 röd chilipeppar, grovhackad och utan kärnor
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk gurkmeja
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
1 tsk kardemumma kärnor, nymald
lite kallt vatten

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser till currypastan i en liten mixer eller med en stavmixer.

Hetta upp smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i löken, lite salt och stek den mjuk på ganska låg värme. Det tar ca 15 minuter.

Lägg i currypastan, gillar man starkt tar man i allt, vill man ha det lite mildare tar man kanske 2/3-delar, och låt den steka med löken i 5 minuter.

Höj värmen lite, lägg i lite mer smör och sen kycklingen och låt steka 2-3 minuter så pastan kommer över all kyckling.

Häll på krossad tomat, tomatpuré och vatten. Låt sjuda på svag värme under lock i ca en kvart tils kycklingen är genomstekt.

Tillsätt yoghurt och grädde och låt det bli genomvarmt.

Servera med blomkålsris och raita.

4 kommentarer:

  1. Indiskt är verkligen gott!
    Och det där blomkålsriset har blivit en stooor favorit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en favorit här med. Och det är inte så konstigt, det är ju godare än ris!

      Radera
  2. Mkt gott. Håller du fortfarande på med Lchf?

    SvaraRadera