måndag 13 februari 2012

Moussaka LCHF


Igår gjorde vi vår bästa moussaka någonsin! Den tog lite tid, drygt två timmar innan den gick att sätta tänderna i, men det var det värt.

Gör hela receptet även om ni bara är 1 eller två som ska äta, den blir utmärkt som matlåda.


Moussaka LCHF 6-7 portioner
3-4 mindre auberginer
salt
olivolja
smör
1 dl pofiber
2 dl riven ost
Ostsås
7 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl olivolja
salt
nymald
svartpeppar
3 ägg
3 dl riven ost
Köttfärssås 
2 gula lökar
500 g lammfärs
500 g blandfärs
1 burk krossade tomater
1-2 dl torrt vitt vin
1 msk kanel
3 vitlöksklyftor
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Skiva auberginerna ganska tunnt, ca 3-4 mm. Strö på salt och låt ligga minst en halvtimme.

Ostsåsen: blanda grädde och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt det koka en stund så det tjocknar en aning. Rör ibland så det inte bränner fast.

Tillsätt salt och peppar och riven ost. Ta bort från värmen. Vispa upp äggen och tillsätt. Låt svalna.

Köttfärssås: hacka löken ganska fint. Stek den mjuk i rikligt med smör och olivolja. Lägg i en stor kastrull.

Bryn färsen i två omgångar på hög värmen i smör och olivolja. Finfördela färsen med stekspden eller en gaffel. Lägg i kastrullen med löken.

Tillsätt krossad tomat, vin, pressad vitlök och kryddor. Låt koka på medelvärme i minst 15 minuter. Smaka av med eventuellt mer kryddor.

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skölj av auberginskivorna och torka dem. Stek dem på hög värme i rikligt med smör och olivolja.

Lägg hälften av skivorna omlott i en stor ungssäker form. Lägg på hälften av köttfärssåsen. Häll över 1/3-del av ostsåsen. Lägg ett lager aubergine till följt av färs och resten av såsen.

Strö över pofiber och toppa med osten. Grädda i ugnen i drygt 30 minuter tills den fått fin färg.

Låt svalna lite innan servering. Servera med till exempel en grekisk sallad.

4 kommentarer: