lördag 4 februari 2012

Moules à la crème

Klassisk fransk sätt att tillreda musslor, och som är perfekt LCHF. Musslor är billig mat som är i säsong i princip hela året förutom under de varmaste sommarmånaderna. Alla bäst är de på från senhösten och framförallt jan-april.

Moules à la crème 4 port som huvudrätt
ca 2 kg färska blåmusslor med skal

2-3 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

motsvarande 1 kruka färsk timjan

2 msk olja
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

Garnering
hackad färsk persilja

Gör så här:
Borsta och skölj musslorna noga. Släng bort de öppna eller skadade musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.

Skala och hacka löken och vitlöken.

Fräs lök, vitlök och timjan i en stor kastrull, 3-5 minuter. Tillsätt vinet och koka upp. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills de öppnat sig, cirka 3 minuter.

Skaka på grytan ett par gånger under tiden. Släng bort de musslor som inte öppnat sig.

Ta upp musslorna ur kastrullen när de kokat klart. Tillsätt vispgrädde till musselbuljongen. Reducera i cirka 5 minuter.

Lägg tillbaka musslorna i kastrullen och låt dem bli varma.

Lägg upp i djupa tallrikar och strö över hackad persilja.

3 kommentarer:

  1. Yummi! Lenge siden jeg har spist blåskjell (musslor). Oppskriften er herved bokmerket til neste blåskjellmiddag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir lika glad varje gång man hittar en klassiker som man knappt behöver ändra på för att den ska bli LCHF!

      Radera
  2. Yack för tipset! Låter verkligen gott - ska testa detta gång ist.
    =)

    SvaraRadera