lördag 11 februari 2012

Månadens fråga februari 2012: Vilken är den bästa grönsaken för oss som äter enligt LCHF?

En av myterna kring LCHF är att man äter minimalt eller i värsta fall inga grönsaker. Är man riktigt strikt med kolhydraterna så kan man låta bli grönsakerna ett tag, men vill man äta god och varierad LCHF som håller längden är de ett måste. Och ett gott sådant.

Men vilka grönsaker är bäst? Det beror såklart på ur vilken vinkel man ser det. Rent kolhydratsmässigt finns det tabeller. Men den bästa grönsaken är såklart både kolhydratfattig, vitaminrik, god, fet och mångsidig i matlagningen.

Det är alltså inte konstigt att avokado var den grönsak, eller det är ju egentligen en stenfrukt, som vann vår webbfråga med hela 38 % av rösterna. Man kan äta den som den är med sked, man kan ha den i sallader, man kan göra guacamole, smoothies och mycket mer. Att den dessutom innehåller nästan 20 % fett gör ju inte saken sämre. En värdig vinnare på alla sätt helt enkelt.

Om andraplatsen var kampen hårdare och det stod som väntat mellan ärkerivalerna broccoli (21 % av rösterna) och blomkål (17 %). Vi håller kanske kämpen blomkålen som en lite större favorit, men broccoli är ju aningen lättare att ha att göra med. Man kan servera dem enkelt kokta, göra soppor, sallader och mos. Båda är helt enkelt oumbärliga när man lagar god LCHF.

På fjärdeplatsen återfanns vitkål (7%). Den är kanske inte riktigt lika mångsidig men en favorit som kan serveras rå, smörstekt, i coleslaw och såklart i kålpudding.

Bubblare var spenat (4 %), oliver (2 %) och sparris (2 %). Det är kanske lite förvånade att oliver inte hamnar högre med tanke på att de är goda, feta och kolhydratfattiga. Ett annan överraskande resultat var att brysselkål hamnade så lågt med endast 1 % av rösterna, speciellt nu när det är säsong. Har man inte testat denna grönsaksjuvel, till exempel kokt till kött och sås, så rekommenderar vi det varmt.

Omröstningen fick hela 269 röster. Det tackar vi för.

4 kommentarer:

 1. Jag är inte förvånad :)
  Jag hade dock svårt att välja då blomkål har blivit en stor favorit i alla former här hemma.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vi använder alla de 4 första hela tiden, den enda som överraskade var nog, som vi skrev, att så få klickade på brysselkål. Men listan hade nog sett annorlunda ut om man fått klicka på mer än en. Avokado är lite "älskar eller hatar", och det vinner man på i undersökningar där man bara får välja en, medan nästan alla gillar till exempel vitkål, men det är ju för att den inte sticker ut så mycket. Trevlig helg!

   Radera
 2. Brysselkål som är så gott! Wokad med vitlök eller stuvad är favoriter hos oss. Även vitkål är underbar stuvad, med grädde, en klick philadelfia & dijonsenap! LOVELY !! Ha en trevlig kväll ! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går att variera i det oändliga! Ha en trevlig kväll du också!

   Radera