torsdag 16 februari 2012

Kebabsallad

Kebabsallad blir ofta räddningen när man inte har planerat, inte vill spendera några större pengar på restaurang och framförallt har bråttom att få något i magen som inte badar i kolhydrater. Men har man tid så kan man såklart göra sin egen kebabsallad. Vi testade det en gång tidigare och det blev gott även då, men själva kebabköttet såg inte nåt vidare ut. Men vi hittade dock en annan tillagningsteknik på LCHF till vardag och fest och den fungerade mycket bättre.

Denna rätt är utmärkt även till människor som inte äter LCHF.

Kebabsallad 4 port
300-400 g lammfärs
300-400 g blandfärs
1 ägg
Hemgjord kebabkrydda
1 tsk salt
1/4 tsk nymald svartpeppar, 
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk kajennpeppar
1/2 tsk vitlökssalt
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen koriander
Grönsaker
skivad tomat
strimmlad grön paprika
skivad rödlök
peferoni
isbergssallad
skivad gurka
strimmlad sallad
Röd kebabsås
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl krossad tomat
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-2 tsk spiskummin
salt
nymald svartpeppar
olivolja
smör
Vitlökssås till kebab
4 dl turkisk yoghurt
4 vitlöksklyftor
lite olivolja
salt

Gör så här:
Röd kebabsås: Hacka löken fint och stek lätt i smör och olivolja. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, vatten, pressad vitlök och spiskummin. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa med en stavmixer.

Hemgjord kebabkrydda: Morta samtliga ingredienser.

Vitlökssås till kebab: Blanda turkisk yoghurt med pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt.

Kebabkött: Blanda färsen med ägget. Tillsätt minst hälften av kebabkryddan (vill man ha det extra starkt tar man allt).

Dela färsen i 3-4 delar och kavla ut den mellan bakplåtspapper och plastfolie, ta bort plastfolien och lägg på plåtar.

Grädda mitt i ugnen på 240 grader grill, i ca 5 minuter på ena sida, vänd på köttet och grilla 2 minuter på andra sidan.

Skär eller riv köttet i bitar och servera med såser och grönsaker.

2 kommentarer:

  1. Kebab är så gott, kul att tillagningssättet blev bättre den här gången.
    Jag ska prova er kryddsättning på köttet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och ditt sätt var mycket enklare, och mycket bättre, än det vi provade först. Den gången gjorde vi en rulle av färsen (i folie) som var i ugnen jättelänge. Sen skulle man hyvla köttet, ungefär som de gör på kebabhaken. Det blev nästan bara småsmulor. I teorin lät allt bra, men i praktiken funkade det dåligt.

      Kryddningen var ok, men proportionerna kan man göra lite som man vill med efter vad man gillar (fördelen med att blanda själv).

      Radera