lördag 18 februari 2012

Grekisk spenatpaj LCHF


Denna grekiska spenatpaj (spanakópita) med massor av fetaost blev verkligen mycket godare än vi vågat hoppas på. Den passade dessutom perfekt till något så helsvenskt som gravad lax.

Vi gjorde vår på fryst bladspenat, men vill man göra den på färsk går det också bra, men då bör man nog ha minst ett halvt kilo från början.

Grekisk spenatpaj LCHF 4-5 port
1 1/2 sats LCHF pajskal
Fyllning
300 g fryst bladspenat
1 lite gul lök
200 g fetaost
1 dl hackad dill
3 ägg
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
smör och olivolja till stekning

Gör så här:
Gör pajdegen och kavla eller tryck ut den ganska tunnt i en springform, upp till drygt 3 cm på kanten. Stick några hål i bottnen med en gaffel. Kavla ut resterande deg till locket. Ställ allt kallt i minst en halvtimme.

Tina bladspenaten tillsammans med lite vatten i en kastrull på låg värme. Kram ur det vatten som bildas, förslagsvis i en sil.

Hacka löken rätt fint och stek den mjuk i smör och olivolja på medelvärme.

Smula fetaosten ganska fint. Vispa upp äggen.

Blanda bladspenat, stekt lök, smulad fetaost, dillen, det mesta av äggen (spara lite till att pensla locket på pajen med). Salta och peppra.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda det kylda pajskalet i 8-10 minuter.

Ta ut och häll i fyllningen.

Lägg på locket (det gör inget att det spricker se bara till att pussla så det täcker). Pensla med ägget och stick några hål i locket med en gaffel.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Värmen kan behöva sänkas om pajen får för mycket färg. Man kan även lägga över lite aluminiumfolie.

Ta ut och låt svalna lite innan servering.

4 kommentarer:

  1. Oj vilken läcker paj, ska absolut testas.
    Vi for runt på olika loppisar och secondhandbutiker men utbudet var tunt eller så var vi kräsna, men vi hittade två nyttopryllar som jag köpte och fattar inte hur jag klarat mig hela mitt liv utan dem :) Lägger ut bilder på dem på bloggen snart.
    Ha en underbar helg/ Jimmie

    SvaraRadera
  2. Hollandaise är ett perfekt tips, tror det blir tryffel hollandaisesås.

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Nyder at læse jeres blog, rigtig gode opskrifter! Har lige et spørgsmål til denne paj, hvad kan man bruge i stedet for pofiber?

    Mvh Mims

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vi har fått samma fråga av en norsk besökare på ett annat recept. Det finns inte någon annan produkt som man direkt kan ersätta det med. Men prova med att ta lite mer fiberhusk och lite mer kokosnötsmjöl.

      Radera