lördag 11 februari 2012

Gäddqueneller


Gäddqueneller, eller gäddfärsqueneller som det väl egentligen heter, är fransk husmanskost som även blivit införlivat i den svenska husmanskosten. Gäddqueneller är perfekt LCHF utan att man behöver ändra på något i receptet.

Gäddan har ett oförtjänt dåligt rykte som matfisk. Visst innehåller den en massa ben trots att den är filéad, men kör man den i mixer så blir det helt ofarligt. Den dåliga smaken beror mest på att de flesta smakar på gädda som är fångad på sommaren eller tidig hös, när vattnet är som varmast och således fiskköttet inte är i bästa form. Nu på vintern och kanske allra mest i februari-mars är den som finast, och kallas ibland "isgädda".

Vi har velat testa att laga gäddqueneller några år och nu tog vi mod till oss och beställde av vår lokala fiskhandlare Lindius fisk.

Receptet vi utgick ifrån hittade vi i Niklas Husmansklassiker.

Servera med något gott tillbehör, vi hade ljummen brysselkål med stekt bacon och parmesan och en vitvinssås.
Gäddqueneller 4 port
600 g gäddfiléer
2 små ägg
5 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
riven muskot
nymalen vitpeppar
1 1/2 dl lättsaltat vatten
olivolja till plåten

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Skär gäddfiléerna i mindre bitar och lägg dem i matberedarens skål tillsammans med saltet. Ställ in ett tag i frysen eller om det är vinter, och det bör det ju vara när man gör den här rätten, ställer man helt enkelt ut den.

Vispa upp äggen.

Kör matberedaren tills filéerna är väl mosade.

Tillsätt grädden i en tunn stråle medan maskinen går.

Tillsätt ägg, muskot och vitpeppar och kör snabbt ihop det.

Smörj en plåt med olivolja

Forma queneller med hjälp av två matskedar som man doppar i kallt vatten mellan varje.

Lägg quenellerna på plåten och häll på det lättsaltade vattnet.

Grädda i ugnen i 10-12 minuter.

Servera med tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar