lördag 18 februari 2012

Dry Martini

Den mest berömda av alla cocktails är ett bra val om man vill hålla nere på kolhydraterna och ändå dricka med stil. Torr vermouth har 3, 5% kolhydrater och gin endast 0,3% kolhydrater.

Ska man följa traditionen så rör man spriten med is, men vi gör som James Bond och skakar den med is. Skakning gör den förvisso mindre klar och snygg, men den blir å andra sidan bättre kyld och aningen svagare eftersom isen ger ifrån sig mer vatten av skakning än rörning (i alla fall vi har blivit lite känsligare mot alkohol sen vi drog ner på kolhydraterna).

Vill man så kan man tillsätt lite pressad citron också.

Dry Martini 1 glas
5 cl gin
1 1/2 cl torr vermouth
1-3 cocktailoliver
ev. citron

Gör så här:
Rör eller skaka gin och vermouth med is.

Häll upp i ett glas med 1-3 cocktailoliver.

4 kommentarer:

 1. "känsligare mot alkohol sen vi drog ner på kolhydraterna" - Aha, förklarar saken!!
  Var på krogen & drack under "hela" kvällen 3 glas rött vin .. som visade sig var alltför mycket.. trots intag av mat samtidigt ;)
  Första riktiga "utekvällen" sen LCHF start i aug. Men nu vet jag!
  =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vanligt "biverkning" vid LCHF att man tål mindre alkohol. Vi kunde dela på en hel flaska vin tidigare utan att bli störiga, men nu är en halvflaska mer än nog. Men det blir ju billigare på det sättet :-).

   Synd bara att Bolagets sortiment på halvflaska är under all kritik...

   Radera
 2. Bond drack en annan drink, vodka martini. Men skakad var rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har absolut hänt i filmerna att James Bond svept en vodka martini, även kallad vodkatini. Och även det är en utmärkt alternativ för den som vill ha en drink med lågt kolhydratinnehåll.

   Men i den första Bondfilmen, Dr. No (1962), dricker James Bond både vodka martini och dry martini.

   Men ska man gå tillbaka till boken Casino Royale (1954) så dricker James Bond drinken vesper, som bland annat innehåller både gin och vodka.

   (Wikipedia är fantastiskt :-)

   Radera