måndag 6 februari 2012

Blomkotto (LCHF-risotto)

Grundrecept på ett supergott, krämigt tillbehör med massor av smak. En omgång räcker till fyra förrätter eller som tillbehör till fyra huvudrätter.

Blomkotto kan, precis som risotto varieras i det oändliga, tillsätt till exempel lite stekt svamp för att göra den matigare.

Blomkotto (LCHF-risotto)
1 normalstort blomkålshuvud
1 grönsaksbuljongtärning utan glutamat (eller någon annan sort beroende på vad man tänker tillsätta sen)
5 dl vatten
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
en rejäl smörklick
lika mycket olivolja
1 dl torr vermouth (vi använde Noilly Prat) eller torrt vitt vin
havsalt
nymald svartpeppar
50 g smör
2 dl nyriven parmesan

Gör så här:
Riv blomkålen grovt. Gå inte så långt in i stjälken. Skala och hacka löken och pressa vitlöken.

Fräs löken och vitlöken i smör och olja på låg värme i en tjockbottnad kastrull i ca 10 minuter.

Koka upp vattnet och vispa ner buljongtärning.

När löken känns mjuk höjer man värmen och lägger i blomkålen och häller på vermouth/vin. Låt alkoholen koka bort. Häll på hälften av buljongen och låt den koka in på medelvärme. Rör om då och dä. Smaka på riset om konsistensen är lagom. Tillsätt annars med buljong i omgångar och rör om tills den känns bra. Smaka av med salt och peppar.

Ta av från värmen och tillsätt smör och riven parmesan. Låt smälta.

Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar