onsdag 29 februari 2012

Biff Stroganoff LCHF

Biff Stroganoff är en klassiker som lätt blir LCHF, speciellt om man har smetana till. Biff Stroganoff passar om man behöver en lite festligare vardagsrätt. Vi serverade blomkålsris till.

Smetana är rysk syrad grädde med drygt 40 % fetthalt, som blivit mycket populärare i Sverige de senaste åren, man kan undra vad det beror på...

Biff Stroganoff LCHF 4 port
500-600 g ryggbiff
smör till stekning
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
1/2-1 tsk dijonsenap
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond

Gör så här:
Skär ryggbiffen i strimlor.

Skala och finhacka löken. Bryn löken i smör och lägg den i en kastrull.

Skiva champinjonerna. Stek champinjonerna tills vätskan kokat ur och bryn sen i smör. Lägg i kastrullen tillsammans med löken.

Bryn köttet i smör i en het stekpanna och lägg i kastrullen med lök och svamp.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde, tomatpuré, dijonsenap och kalvfond.

Låt koka i ca 5 minuter.

Servera med blomkålsris och smetana.

10 kommentarer:

  1. Det är verkligen gott med smetana! Jag har länge saknat smetana här i Sverige... Är jätteglad att man kan köpa den nu... Den ryska maten är mycket baserad på smetana, inte minst alla dessa mumsiga ryska bakverk...
    Korvstroganoff är gott!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är supergott. Har bara ätitit det några gånger, men det kommer bli oftare i framtiden. Kommer ihåg att vi letade efter det när vi gjorde borsjtj för några år sedan, men det gick inte att få tag på.

      Korv stroganoff är gott och billigare. Problemet är vilken korv man skulle ha kunna tänkas ha i. Ryggbiff känns klart nyttigare.

      Radera
  2. Ser jättegott ut! Smetana verkar spännande .. påminner det om creme fraiche tro ??

    = )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mycket godare än det ser ut på bilden (och det såg godare ut i verkligheten)!

      Smetana är godare att äta än crème fraiche, mindre friskt och mer smörigt och med mer smak.

      Radera
  3. En klick Smetana till en bit kladdkaka är en supergod kombination. Godare än vispad grädde.

    SvaraRadera
  4. Biffstroganoff har jag aldrig lagat själv men det är ju så gott. Smarrigt med svamp i.
    Smetana har jag inte provat, men det måste jag ju göra snart.

    SvaraRadera
  5. Men du, hur gott ser inte det där ut. Extra pluspoäng för valet av laktosfri smetana! Valio kan man lita på. Ser verkligen supergott ut :-)
    har bara ätit smetana kall, har du testat att ha i den i varm mat och sett hur den "uppträder"? Vissa mjölkprodukter kan ju bli gryniga

    SvaraRadera
    Svar
    1. I efterhand funderade jag på på om man inte skulle haft lite smetana i själva såsen också. Testar nog det nästa gång.

      Men smetana ska vi absolut äta snart igen!

      Radera