fredag 17 februari 2012

Aïoli


Populär sås som många tror kommer Spanien, och då oftast från Katalonien, men som med största sannolikhet, i sin nuvarande form, kommer från Provence i Frankrike. Allra mest populär är aïoli dock troligtvis i Spanien, även om den förekommer flitigt i hela nordvästra Medelhavsområdet. Den ursprungliga spanska varianten var endast med olivolja och vitlök, tekniken att använda äggula är fransk. Numera görs aïoli dock på det franska sättet även på de flesta håll i Spanien.

God är det i alla fall och ett mycket bättre alternativ för den som vill äta LCHF, tack vare att den bara innehåller nyttiga saker och då framförallt olivolja.

Ta dock inte den allra mest smakrika olivoljan utan försök hitta en mildare. Vår mortel är så liten att vi var tvungna att halverad nedanstående recept.

Aïoli passar till mycket, vanligast är den till skaldjur och fisk, gärna fisksoppa.

Aïoli
1 äggula
4 klyftor vitlök
2 1/2 dl mild olivolja
salt
nymald peppar

Gör så här:
Mortla vitlök och olivolja tills det blivit en jämn massa och inga vitlöksbitar är synliga.

Tillsätt olivoljan, först bara några droppar och arbeta in i emulsionen. Sen lite mer åt gången. Tills allt är en jämn sås.

Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar