måndag 23 januari 2012

Ratatouille


Detta borde vi gjort tidigare! En härlig klassisk rätt som är LCHF, om än ganska liberal, och paleo.

Ratatouille kommer från början från Nice och finns i otaliga varianter. Vi valde att utgå från det recept som finns i Larousse Gastronomique.

Ratatouille kan serveras till det mesta.


Ratatouille 6-7 port
3 squash/zucchini/courgette
2 gröna paprikor
3 mindre gula lökar
6 stora tomater
3 aubergine
3-4 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
olivolja
salt
nymald svartpeppar


Gör så här:
Ta bort ändarna och skär sen squash/zucchini/courgette i knappt centimetertjocka slantar. Halvera de största.

Ta bort skaften och kärnorna från paprikorna och skär i strimlor som sen halveras.

Dela tomaterna i fyra klyftor och ta bort kärnorna.

Skala och skiva löken.

Skala och krossa vitlöksklyftorna.

Bind ihop timjanen till en bouqette garni med hjälp av ett steksnöre,

Skala auberginerna och skär sen i knappt centimetertjocka slantar. Halvera de största.

Stek auberginen i omgångar in olivolja i en stor gjutjärnspanna,

Tillsätt paprikan, löken, vitlöken, timjanen och squash/zucchini/courgette. Salta och peppra. Låt koka lite och tillsätt sen tomaterna.

Låt sjuda på låg värme i ca 30 minuter. Tillsätt lite mer olivolja.

Låt sen koka till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera riktigt varm.

2 kommentarer:

  1. Mumsigt!
    Ska bli kul att följa era recept utan mjölkproduker, har insett att jag använder MASSOR med grädde i min matlagning. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också det är spännande. Men att man kan använda vispgrädde, creme fraiche och andra mjölkprodukter, och ändå behålla/tappa vikt, är en av största fördelarna med LCHF. Men vi har bestämt oss för att testa utan några dagar.

      Radera