lördag 14 januari 2012

Potage Dubarry LCHF med stekt chorizo och koriander

Klassisk fransk blomkålssoppa, som tillskrivs den sista av Ludvig XV mätresser, Madame du Barry. Här i en något pimpad variant med knaperstekt stekt chorizo och koriander. Kan göras lite enklare toppad med bara gräslök eller persilja. Vi behövde inte ändra så mycket för att den skulle bli LCHF.

Hursomhelst så blir inte en blomkålssoppa bättre än så här. Krämig och naturligt redd passar den perfekt som lättare lunch eller förrätt. Lyxig utan att vara ett dugg dyr. Gör den helt enkelt.

Potage Dubarry LCHF med stekt chorizo och koriander 4 port
1 litet blomkålshuvud
50 g smör
2 hackade charlottenlökar
50 g rättika
5 dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong (1 tärning+5 dl vatten)
12 tunna skivor chorizo
hackad färsk koriander
salt
nymald vitpeppar

Gör så här:
Dela blomkålen i mindre buketter och ta bort 12 av de minsta buketterna till garneringen. Skala och skär rättikan i mindre bitar.

Hetta upp 25 g smör i en kastrull och stek charlottenlöken mjuk utan att den tar för mycket färg.

Tillsätt blomkål, rättika, vispgrädde och buljong. Låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock på låg värme i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Mixa med stavmixer tills allt är finfördelat. Blir soppan för tjock så kan den spädas med mer grädde. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Stek de sparade blomkålsbuketterna gyllengula i smör, häll på lite vatten och låt koka några minuter. Rengör pannan.

Stek chorizon hastigt i en het panna.

Servera soppan toppad med tre chorizoskivor, blomkålsbuketter och lite strödd koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar